Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Μετάλλαξη Όμικρον: Αναμένεται η επέκταση του εμβολιασμού με την τρίτη δόση στους κάτω των 40 ετών

banner roots

Βρετανία - Μετάλλαξη Όμικρον: Αναμένεται η επέκταση του εμβολιασμού με την τρίτη δόση στους κάτω των 40 ετών
29.11.2021 | 12:54

Βρετανία - Μετάλλαξη Όμικρον: Αναμένεται η επέκταση του εμβολιασμού με την τρίτη δόση στους κάτω των 40 ετών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το συμβουλευτικό όργανο εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα εάν θα υποστηρίξει την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού με την τρίτη ενισχυτική δόση κατά του Covid.

Ένα τρίτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ήδη καθορίσει τα μέτρα για τον περιορισμό της.

Ο καθηγητής Άντονι Χάρντεν, αντιπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), δήλωσε ότι θα ήταν “λογικό” να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ των δόσεων και να επεκταθεί ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση στους κάτω των 40 ετών.

Οι κανονισμοί για τις μάσκες προσώπου και για την αυτοαπομόνωση αναμένονται να έρθουν προς συζήτηση σήμερα στο Κοινοβουλίου.

Η JCVI συμβουλεύει μόνο την κυβέρνηση και η τελική απόφαση για τα μέτρα για την καταπολέμηση του Covid εναπόκειται πάντα στους πολιτικούς, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να περιμένει τις συστάσεις των επιστημονικών εμπειρογνωμόνων της επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, μια επείγουσα συνάντηση των υπουργών Υγείας της ομάδας των εθνών της G7 θα διεξαχθεί σήμερα "για να συζητήσει τις εξελίξεις αναφορικά με την Όμικρον", ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι μάσκες θα γίνουν υποχρεωτικές στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία, ενώ συνιστάται στους τους μαθητές από το έτος 7 και άνω, στο προσωπικό και στους επισκέπτες των σχολείων, να φορούν καλύμματα προσώπου σε κοινόχρηστους χώρους.

Όσοι ταξιδιώτες από το εξωτερικό εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR από την Τρίτη και να απομονωθούν μέχρι να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα είναι "προσωρινά και προληπτικά" και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Έχουν εντοπιστεί τρεις λοιμώξεις με την μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία, αλλά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα The Sun ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα από 200 άλλα κρούσματα ήδη στη χώρα.

Η Daily Mirror είναι της γνώμης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τώρα έναν "αγώνα για να σώσει τα Χριστούγεννα".

Η εφημερίδα προβάλλει την έκκληση της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους χώρους φιλοξενίας (εστιατόρια, παμπ κλπ.).

Η Daily Telegraph επικεντρώνεται στην ανησυχία των βουλευτών και των γονέων για το πώς οι νέοι κανόνες αυτοαπομόνωσης θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων λίγες εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά δεν θα εξαιρεθούν από την απομόνωση των 10 ημερών εάν επιβεβαιωθεί ότι είχαν στενή επαφή με κάποιον που έχει βρεθεί θετικός στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο Συντηρητικός βουλευτής Στιβ Μπέικερ υπογράμμισε ότι κατά την εκτίμησή του τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν "χάος" και "ζημιά στην εκπαίδευση των παιδιών".

Η ομάδα γονέων, UsForThem, χαρακτηρίζει "επαίσχυντο" το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει την εξαίρεση των περιορισμών για όσους βρίσκονται στο σχολείο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το