Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσαν καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για περισσότερα “λουκέτα”

the roots web banners 06

Βρετανία: Δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσαν καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για περισσότερα “λουκέτα”
23.09.2021 | 10:56

Βρετανία: Δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσαν καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για περισσότερα “λουκέτα”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

"Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα χειμώνα της συμφοράς" - ο χαρακτηριστικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mail, καθώς υποδηλώνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληγούν από αυτό που η εφημερίδα αποκαλεί "σοκ λογαριασμού καυσίμων 400 λιρών".

Η Daily Mirror σημειώνει ότι η ενεργειακή κρίση θα “κάψει τα μετρητά μας” καθώς και άλλοι προμηθευτές καταρρέουν - και το κόστος αποζημίωσης για εξαγορές μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Οι Times προειδοποιούν ότι είναι απίθανο οι υψηλές τιμές να μειωθούν τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ο Guardian ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός "απροσδόκητου φόρου" για τις εταιρείες που επωφελούνται από τις αυξήσεις ρεκόρ.

“Η Avro Energy και η Green έχουν κατεβάσει ρολά”, μας ενημερώνουν οι εφημερίδες.

Σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες καταρρεύσεις εταιρειών παροχής ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια καταβάλλοντας πολλά περισσότερα χρήματα σε άλλες εταιρείες που επιβιώνουν και είναι έτοιμες να τους απορροφήσουν.

Όλοι οι επηρεαζόμενοι πελάτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, ενώ ένας νέος προμηθευτής διορίζεται από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem. Το ανώτατο όριο τιμών περιορίζει τη δυνατότητα το πόσο μπορούν να χρεώνουν τους πελάτες τους οι εταιρείες παροχής ενέργειας.

Η Avro Energy, ο μεγαλύτερος προμηθευτής που “έχει βάλει λουκέτο” μέχρι στιγμής, έχει 580.000 πελάτες, ενώ η Green έχει 250.000.

Η Green, η οποία απασχολεί 180 άτομα, επέκρινε τις "πρωτοφανείς συνθήκες της αγοράς και τις ρυθμιστικές ελλείψεις" για την κατάρρευσή της.

Μετά την απότομη αύξηση των τιμών χονδρικής φυσικού αερίου - την οποία οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι δεν είναι σε θέση να μετακυλήσουν στους πελάτες λόγω του ανώτατου ορίου τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας - ορισμένες μικρές εταιρείες δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να παραμείνουν στην αγορά.

Εάν μια επιχείρηση ενέργειας καταρρεύσει, οι πελάτες μεταβαίνουν αυτόματα σε τιμολόγιο που παρέχεται από τον νέο προμηθευτή. Αυτό είναι ένα σχέδιο πληρωμών που συμφωνήθηκε με τη ρυθμιστική αρχή Ofgem, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβό σε σχέση με τη συμφωνία που οι καταναλωτές είχαν υπογράψει με την εταιρεία που χρεοκόπησε.

Η Daily Express αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της σε έκκληση ακτιβιστών προς την κυβέρνηση να αυξήσει τις πληρωμές στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα ως απάντηση στην κρίση.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το