Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου προβληματίζουν την κυβέρνηση
ikteo limnou
Βρετανία: Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου προβληματίζουν την κυβέρνηση
18.09.2021 | 15:41

Βρετανία: Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου προβληματίζουν την κυβέρνηση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η κυβέρνηση Τζόνσον διεξάγει επείγουσες συνομιλίες με εκπροσώπους της ενεργειακής βιομηχανίας εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για την αύξηση των τιμών χονδρικής φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ (Kwasi Kwarteng) συζητά με προμηθευτές φυσικού αερίου και άλλους αυτό το Σαββατοκύριακο για να ακούσει πόσο ευρύς μπορεί να είναι ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών.

Η υψηλή παγκόσμια ζήτηση, τα ζητήματα συντήρησης σε ορισμένες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και η χαμηλότερη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας ευθύνονται για την αύξηση.

Οι υψηλές τιμές έχουν ήδη οδηγήσει δύο μεγάλες μονάδες λιπασμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου να κλείσουν.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν ελλείψεις όσον αφορά τον εφοδιασμό του Ηνωμένου Βασιλείου με φυσικό αέριο και ότι υπό στενή παρακολούθηση είναι οι επιπτώσεις στις μικρές εταιρείες ενέργειας που ενδέχεται να είναι οι πιο εκτεθειμένες.

Ωστόσο, το BBC έχει ενημερωθεί ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν προϊόντα στα οποία είναι πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις, όπως είναι το λίπασμα, ίσως υπάρχει η δυνατότητα να εισαχθούν από το εξωτερικό.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση του Covid, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ασθενείς άνεμοι σημαίνουν ότι παράγονται λιγότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπήρξαν επίσης διακοπές ρεύματος σε ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς και χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, ωθώντας προς τα πάνω την τιμή του φυσικού αερίου.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό γιατί η κυβέρνηση ζήτησε να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες με ανώτερα στελέχη του ενεργειακού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων έσπευσε να τονίσει ότι η “ενεργειακή ασφάλεια συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο".

“Φόβοι για ελλείψεις τροφίμων μέσα σε λίγες ημέρες" o πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Express του Σαββάτου, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις πρωτοφανείς υψηλές τιμές φυσικού αερίου και την πιθανή επίδρασή τους στην ευρύτερη οικονομία.

Οι παραδόσεις προϊόντων όπως το κρέας, η μπύρα και τα αναψυκτικά δεν αποκλείεται πλέον πολύ σύντομα να διακοπούν, εκτιμούν ειδικοί που παρακολουθούν την αγορά.

Η κρίση έχει επίσης "προκαλέσει αύξηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος", σύμφωνα με τους Financial Times. Ένας αναλυτής ενέργειας προβλέπει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λιγότεροι από 10 προμηθευτές ενέργειας.

Η Daily Telegraph έχει ως κύριο θέμα τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να “νοθεύει” τις τιμές του φυσικού αερίου για να εμποδίσει την ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου από την πανδημία. Ένας Συντηρητικός βουλευτής θεωρεί ότι έχουμε να κάνουμε με μια "σύγκρουση γκρίζας ζώνης... όπου οι οικονομίες στοχοποιούνται άμεσα για να προκληθούν πολιτικές αναταράξεις”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018