Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Covid: Αναμένονται οι τελικές οδηγίες για την τρίτη αναμνηστική δόση
Βρετανία - Covid: Αναμένονται οι τελικές οδηγίες για την τρίτη αναμνηστική δόση
10.09.2021 | 13:02

Βρετανία - Covid: Αναμένονται οι τελικές οδηγίες για την τρίτη αναμνηστική δόση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

“Δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν όλοι με την τρίτη αναμνηστική δόση”, υποστηρίζει η επιστήμονας πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης, ενώ ζητά να σταλούν δόσεις εμβολίων σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Η καθηγήτρια Σάρα Τζίλμπερτ υπογράμμισε στην Daily Telegraph ότι ορισμένες ευάλωτες ομάδες θα χρειαστούν την ενισχυτική δόση, αλλά η ανοσία των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού “διαρκεί καλά” στις περισσότερες περιπτώσεις.

"Πρέπει να στείλουμε εμβόλια σε χώρες όπου λίγοι από τον πληθυσμό έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής", πρόσθεσε η καθηγήτρια Τζίλμπερτ.

Ωστόσο, οι Times γράφουν ότι αναμένεται “να δοθεί το πράσινο φως” για την αναμνηστική δόση την επόμενη εβδομάδα, αφού σύμφωνα με τα νέα στοιχεία έχει διαπιστωθεί ότι με την τρίτη δόση "αυξάνονται αρκετές φορές” τα ζωτικά αντισώματα που προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Το συμβουλευτικό όργανο εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δώσει σύντομα τις τελικές οδηγίες του σχετικά με την αναμνηστική δόση.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει ήδη δηλώσει ότι πρέπει να προσφέρεται μια τρίτη δόση σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων υπολογίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και μισό εκατομμύριο. .

Ωστόσο, η JCVI δεν έχει αποφασίσει εάν χρειάζεται να αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα ευρύτερου εμβολιασμού και ποιοι θα πρέπει να είναι επιλέξιμοι.

Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει "τις τελικές οδηγίες" από τη JCVI, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ένα “αναμνηστικό πρόγραμμα” θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα.

Οι ενδιάμεσες συστάσεις που έγιναν από τη JCVI τον Ιούλιο προέβλεπαν ότι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα πρέπει να λάβουν την τρίτη δόση, συμπεριλαμβανομένων όλων των ενηλίκων άνω των 50 ετών.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ενέκρινε τη χρήση της Pfizer και της AstraZeneca ως “αναμνηστικών εμβολίων Covid”, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο πρόγραμμα εμβολιασμών εν όψει του χειμώνα, μετέδωσε το BBC.

Περισσότεροι από 48,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο - το 88,8% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών – έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου Covid-19, ενώ 43,7 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει περισσότερες από 540 εκατομμύρια δόσεις από τα επτά πιο ελπιδοφόρα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρήση - Pfizer, Oxford-AstraZeneca, Moderna και Janssen.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον ρυθμό προόδου του εμβολιασμού σε διάφορες χώρες του κόσμου και η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να “δωρίσει” 100 εκατομμύρια πλεονάζοντα εμβόλια στα φτωχότερα κράτη πριν από τα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018