Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία-Κορονοϊός: Να συνεχίσουν οι πολίτες να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca

the roots web banners 06

Βρετανία-Κορονοϊός: Να συνεχίσουν οι πολίτες να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca
08.04.2021 | 11:26

Βρετανία-Κορονοϊός: Να συνεχίσουν οι πολίτες να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Υπάρχει ευρεία υποστήριξη στις εφημερίδες για τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, παρά την εισήγηση των αρχών να χορηγείται άλλο εμβόλιο στα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Σε ανακοίνωσή της η αρμόδια βρετανική αρχή (MHRA) σημειώνει μεν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο είναι αυτό που προκαλεί τις θρομβώσεις, προσθέτει όμως ότι η συσχέτιση καθίσταται πλέον πιο ισχυρή.

Η έκθεση της MHRA αναφέρει ότι έως τα τέλη Μαρτίου 79 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υποστεί τις σπάνιες αυτές θρομβώσεις. Τα 19 από τα περιστατικά αυτά ήταν θανατηφόρα. 

Η MHRA έκρινε ότι οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και απαιτείται περισσότερη δουλειά για να διευκρινισθεί ότι τα εμβόλια πράγματι προκαλούν τις θρομβώσεις.

Σημειώνει επίσης ότι η ισορροπία οφέλους και γνωστών κινδύνων παραμένει υπέρ του οφέλους για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων.

"Διατηρήστε την ηρεμία και συνεχίστε τον εμβολιασμό", δηλώνει η Daily Mail, αντιδρώντας στην ανακοίνωση ότι τα άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να έχουν μια εναλλακτική λύση για το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω ανησυχιών σχετικά με τους θρόμβους αίματος.

Η Mail στη στήλη για τα άρθρα-γνώμης επισημαίνει ότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εάν ξαφνικά ένας σημαντικός αριθμός Βρετανών αποφύγουν να εμβολιαστούν".

H Sun τονίζει στην πρώτη σελίδα ότι η πιθανότητα κάποιος/α εάν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca να εμφανίσει θρόμβους στο αίμα είναι 0.000095%.  

"Ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος", σημειώνει η Sun.

Οι Times παροτρύνουν επίσης τους αναγνώστες τους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η χρήση του στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας, “επειδή είναι φθηνό και εύκολο στην αποθήκευση”.

Η Daily Express επιμένει ότι "η χρήση του εμβολίου συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς" - αν και οι Financial Times αναφέρουν ότι η απότομη αλλαγή στις οδηγίες της κυβέρνησης "θα μπορούσε να περιπλέξει το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Υπουργοί και επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση θα ξεκινήσουν τώρα με τη βοήθεια των ΜΜΕ μια "αιφνιδιαστική εκστρατεία ενημέρωσης”, σύμφωνα με τους Times, για να πείσουν τον κόσμο ότι το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ασφαλές.

Αλλά ο Δρ Χρήστος Παπαδόπουλος, ειδικός στη δημόσια υγεία, σημειώνει στον Guardian ότι μπορεί να έχει ήδη προκληθεί μόνιμη ζημιά - χαρακτηρίζοντας τη νέα εισήγηση των αρχών "σοβαρό πλήγμα" όσον αφορά την εμπιστοσύνη του κοινού.

Η ιστοσελίδα του Spectator εκτιμά ότι οι υπουργοί από τους οποίους ζητήθηκε να υπερασπιστούν το εμβόλιο της Οξφόρδης θα πρέπει τώρα να επιδείξουν "πολιτικό θάρρος" και να παραδεχτούν ότι αυτό το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι "το δεύτερο καλύτερο που κυκλοφορεί στην αγορά".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel