Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Νέα Ζηλανδία - Σεισμός 8,1 Ρίχτερ: Οι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι

banner roots

Νέα Ζηλανδία - Σεισμός 8,1 Ρίχτερ: Οι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι
05.03.2021 | 09:19

Νέα Ζηλανδία - Σεισμός 8,1 Ρίχτερ: Οι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Το τσουνάμι προκάλεσε ο τρίτος και ισχυρότερος από τους σεισμούς που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ - Δείτε βίντεο

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας ήρε την εντολή κατεπείγουσας απομάκρυνσης από παραθαλάσσιες περιοχές εξαιτίας του κινδύνου να χτυπηθούν από τσουνάμι, διαβεβαιώνοντας ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν», έπειτα από ακολουθία τριών ισχυρών σεισμών.

 

 

«Όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν», διαβεβαίωσε η υπηρεσία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και στην ενδοχώρα του Βόρειου Νησιού.

 

 

Το τσουνάμι

 

προκάλεσε ο τρίτος και ισχυρότερος από τους σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ, χωρίς πάντως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς στη Νέα Ζηλανδία.

 

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) η δόνηση, των 8,1 Ρίχτερ έγινε σε θαλάσσιο χώρο στις 8:28 π.μ. (τοπική ώρα), σε βάθος 19,4 χιλιομέτρων. Αμέσως μετά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι: Από 1-3 μέτρα για την Γαλλική Πολυνησία και από 0,30-1 μέτρο για Αμερικανική Σαμόα, Νήσους Κουκ, Φίτζι, Νέα Καληδονία, Νέα Ζηλανδία, Νησιά του Σολομώντα, Τόνγκα και Βανουάτου.
seismos81nzΕιδικά στη Νέα Ζηλανδία, οι κάτοικοι πολλών περιοχών στο Βόρειο Νησί κλήθηκαν να «κινηθούν άμεσα» σε μέρη με μεγαλύτερο υψόμετρο.


Είχε προηγηθεί δόνηση 7,4 βαθμών, στις 6:41 π.μ. (τοπική ώρα) στην ίδια περιοχή, την οποία ακολούθησε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Νωρίτερα (2:27 π.μ. τοπική ώρα) είχε σημειωθεί ένας εξίσου ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Βόρειου Νησιού. Και σε αυτήν την περίπτωση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, που όμως ήρθη λίγες ώρες αργότερα.

«Αναμένουμε ότι οι παράκτιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας θα βιώσουν ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα και απρόβλεπτη άνοδο της στάθμης» της θάλασσας, ανέφερε αρχικά η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγόντων, μετά τον σεισμό στα Νησιά Κερμάντεκ. Μια ώρα μετά το... χτύπημα του σεισμού των 8.1 Ρίχτερ φάνηκε και ο πρώτος κυματισμός τσουνάμι.

 

Οι κάτοικοι  στα παράλια απομακρύνθηκαν προς τους λόφους και παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου.new_zelandΔεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματίες από τους σεισμούς, που έγιναν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ.

«Το πρώτο κύμα μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο», προειδοποίησε ο Μπιλ Φράι, σεισμολόγος του GNS, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα, την Ουέλινγκτον. «Το τσουνάμι θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες και η απειλή πρέπει να θεωρείται πραγματική ωσότου αρθεί η προειδοποίηση», πρόσθεσε, ωστόσο, ευτυχώς τα χειρότερα πέρασαν μετά απο σχεδόν 3 ώρες και πλέον δεν επικρατεί ανησυχία.


Η υπουργός Πολιτικής Προστασίας Κίρι Άλαν είχε τονίσει στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «ζητάμε από τον κόσμο που μετακινήθηκε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο ή στην ενδοχώρα νησιών να παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται ωσότου να ενημερώσουμε επίσημα ότι είναι όλα εντάξει».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το