Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία- Κορονοϊός: Αναμένεται να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση του lockdown

the roots web banners 06

Βρετανία- Κορονοϊός: Αναμένεται να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση του lockdown
13.02.2021 | 13:07

Βρετανία- Κορονοϊός: Αναμένεται να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση του lockdown

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Υπάρχει μια ευχάριστη νότα αισιοδοξίας σε πολλές από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, εν μέσω της γενικής εκτίμησης ότι τα σημάδια είναι ευοίωνα ότι στην Αγγλία θα μπορούσε σύντομα να χαλαρώσει το “απαγορευτικό”.

Η Daily Express γράφει ότι η χώρα πρόκειται να κάνει τα "πρώτα της βήματα στο δρόμο για την έξοδο από το lockdown", εφόσον έχει επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού των 15 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου.

"Η χαρά της συνάθροισης των έξι, μέρος δεύτερο” - ο τίτλος στη Daily Mirror, η οποία επικεντρώνεται στις δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού συμβούλου ο οποίος σημείωσε ότι η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων Covid είναι πολύ πιθανό να σημαίνει μια σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Μάιο.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον υποστήριξε ότι ορισμένοι τομείς της καθημερινότητας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους κανόνες της πρώτης βαθμίδας των περιορισμών , όταν οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να συναντιούνται σε ομάδες έως και έξι άτομα.

"Μετά από σχεδόν ένα χρόνο περιορισμών, διαχωρισμών, αβεβαιότητας και ψεύτικων υποσχέσεων, φαίνεται ότι ίσως τελικά να υπάρξει φως στο τέλος του μεγάλου τούνελ  του lockdown", γράφει η Daily Mirror.

Η εφημερίδα i δημοσιεύει λεπτομέρειες για το τριφασικό σχέδιο της κυβέρνησης για άρση των περιορισμών.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε στην εφημερίδα ότι θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, με τα καταστήματα μη βασικών ειδών να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους στα τέλη Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού θα παραμείνει σε "αποδεκτά επίπεδα".

Στο τελικό στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών τα παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν εκ νέου - “εγκαίρως για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα” - προσθέτει η i.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στη Sun - "ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πιούμε ένα ποτήρι μπύρα στον ήλιο την άνοιξη νωρίτερα παρά αργότερα".

Η Daily Mail συνιστά περισσότερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι σύμβουλοι της κυβέρνησης την προτρέπουν να "κρατήσει τα φρένα" για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τη Mail, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει αποφασισμένος να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία στις 8 Μαρτίου ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να αρθούν άλλοι περιορισμοί, με το ενδεχόμενο “να καταρρεύσουν τα σχέδια των διακοπών του Πάσχα”.

Οι Times μας ενημερώνουν ότι οι σύμβουλοι της κυβέρνησης προβλέπουν ότι ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας την πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να επιταχύνει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ωστόσο, ισχυρίζεται η εφημερίδα, ο οδικός χάρτης για τη χαλάρωση των περιορισμών - ο οποίος πρόκειται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα - θα είναι "σκόπιμα ασαφής" με τους υπουργούς να εξακολουθούν να ανησυχούν για τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση να καθορίσει τη στρατηγική εξόδου από την πανδημία Covid-19. “ O κόσμος αξίζει να γνωρίζει τη διαδρομή επιστροφής στην κανονικότητα”, τονίζουν οι Financial Times. “Οι υπουργοί πρέπει να καταστήσουν σαφές τι θα προκαλέσει την άρση των περιορισμών και τι δεν θα είναι δυνατό βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα" – διαβάζουμε στην εφημερίδα.

Η Daily Mail αναφέρει ότι το NHS είναι σε πορεία για να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού 15 εκατομμυρίων ανθρώπων σήμερα Σάββατο, 48 ώρες νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου σημαίνει “τεράστια ενίσχυση του ηθικού των ανθρώπων και ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού του πληθυσμού μέχρι στιγμής τα έχει πάει πολύ καλά”.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το