Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Μεγάλες οι πιθανότητες κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ΗΒ -ΕΕ χωρίς την επίτευξη συμφωνίας

banner roots

Brexit: Μεγάλες οι πιθανότητες κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ΗΒ -ΕΕ χωρίς την επίτευξη συμφωνίας
13.12.2020 | 12:37

Brexit: Μεγάλες οι πιθανότητες κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ΗΒ -ΕΕ χωρίς την επίτευξη συμφωνίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφαίνονται σήμερα σχετικά με την τύχη, που θα έχουν οι ακανθώδεις διαπραγματεύσεις τους για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας , και αναμένεται είτε να διαπιστώσουν μια αποτυχία με βαριές συνέπειες είτε να κρίνουν πως μια συμφωνία εξακολουθεί να είναι δυνατή, δύο μόλις εβδομάδες πριν από το Brexit.

"Η Μέρκελ θέλει η Βρετανία να σέρνεται σε σπασμένα γυαλιά" - o πρωτοσέλιδος τίτλος στη Mail on Sunday που επικαλείται κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία πίσω από τη σκληρή στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία βρίσκεται το Βερολίνο. “Οι πιθανότητες για no-deal είναι έως και 80%” , σημειώνει η Mail.

“Oργή των Τόρις για το εθνικιστικό no-deal Brexit του πρωθυπουργού” - ο τίτλος στον Observer. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει την οργή κορυφαίων στελεχών του Συντηρητικού κόμματος και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο Observer επισημαίνει ότι ο χειρισμός από τον Βρετανό πρωθυπουργό του τελικού σταδίου των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΒ-ΕΕ έχει προκαλέσει "έκπληξη στο κόμμα του και στην ΕΕ".

Η Sunday Express κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο - "Είμαστε έτοιμοι για no-deal”. Η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι έχουν καταρτιστεί λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση μη συμφωνίας.

“Ώρες από ένα no deal” είναι ο τίτλος της Sunday Mirror για το Brexit. “O πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε σαφές ότι η τελευταία προσφορά της ΕΕ στο τραπέζι των συνομιλιών είναι προς το παρόν απαράδεκτη”, γράφει η Mirror. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι υπάρχουν φόβοι για "τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και για περικοπές στις θέσεις εργασίας".

Η Sunday Telegraph αναφέρει ότι καταρτίζεται ένα πακέτο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη των βιομηχανιών που θα πληγούν περισσότερο από ένα no-deal Brexit. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν βοήθεια για τους εκτροφείς προβάτων, τους αλιείς, τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους προμηθευτές χημικών προϊόντων - τομείς που είναι πιθανό να πληγούν από τους δασμούς σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Οι Sunday Times προσθέτουν ότι "οι υπουργοί προειδοποιούν τα σούπερ μάρκετ να αποθηκεύουν τρόφιμα". Οι παραγωγοί τροφίμων πιστεύουν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε τρίμηνη έλλειψη λαχανικών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι σχεδιαστές έκτακτης ανάγκης προβλέπουν ότι ένα no-deal Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε πανικό , σε τέτοια κλίμακα που “να επισκιάσει την κρίση της πανδημίας Covid".

Υπό τον τίτλο: "Θεωρούν ότι όλα παίζονται στο Ντόβερ", η Sun on Sunday εξηγεί στους αναγνώστες της ότι πολλά από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο λιμάνι όπου τα περισσότερα φορτηγά φθάνουν από την ΕΕ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την πρόσληψη έως και 900 επιπλέον συνοριακών φυλάκων, και εκατοντάδων επιπλέον αστυνομικών στο Κεντ. “Κανείς δεν αρνείται ότι ένα no-deal Brexit θα προκαλέσει στην αρχή προβλήματα για τη βρετανική οικονομία , αλλά το τελικό οικονομικό κόστος της αποδοχής της επαίσχυντα μονόπλευρης συμφωνίας της ΕΕ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο” , τονίζει η Sun on Sunday.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το