Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στην Τουρκία ο Πομπέο: Σήμερα η συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο | Ενοχλημένη η Αγκυρα

banner roots

Στην Τουρκία ο Πομπέο: Σήμερα η συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο | Ενοχλημένη η Αγκυρα
17.11.2020 | 09:16

Στην Τουρκία ο Πομπέο: Σήμερα η συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο | Ενοχλημένη η Αγκυρα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαικ Πομπέο στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Σήμερα ο Αμερικανικός ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Σημειώνεται ότι εντύπωση είχε προκαλέσει πως κατά την παραμονή του στην Τουρκία ο Μάικ Πομπέο δεν θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άλλους Τούρκους αξιωματούχους, όπως συνέβη κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία οπού και συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν.
 
Μάλιστα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» στράφηκε κατά του Ερντογάν καλώντας τον να αλλάξει στάση, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου «επιθετικές».
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συνάντηση Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συζητηθούν θρησκευτικά θέματα και η θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.
 
Ενοχλημένη η Αγκυρα
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την οργή της για την συζήτηση περί «θρησκευτικών ελευθεριών» που συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα της συνάντησης. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι τόνισε ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θρησκευτικών ελευθεριών, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους».
 
Πάντως, ο Μαικ Πομπέο έχει εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν τον σεβασμό του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην περσινή του επίσκεψη στην Αθήνα, μαζί με την σύζυγό του βρέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεναγήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.
 
Μετά την Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ηλία, την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σε χώρες του Κόλπου.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το