Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός – Βρετανία: Πακέτο 13 δισεκ. λιρών για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων
Κορονοϊός – Βρετανία: Πακέτο 13 δισεκ. λιρών για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων
23.10.2020 | 10:45

Κορονοϊός – Βρετανία: Πακέτο 13 δισεκ. λιρών για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Θέσεων Εργασίας (JSS) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου γίνεται πιο γενναιόδωρο σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για τους εργοδότες που συνεχίζουν να λειτουργούν την επιχείρησή τους αλλά με μειωμένα ωράρια.

Ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε να "βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη’" για στηρίξει θέσεις εργασίας, γράφει ο Guardian.

Πλέον οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν μόνο το 5% του μισθού την υπαλλήλων τους για τις ώρες εργασίας που χάνονται λόγω μείωσης του ωραρίου λειτουργίας ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση θα καταβάλλει το 62% του μισθού που αναλογεί στις χαμένες ώρες εργασίας. Το υπόλοιπο 1/3 του μισθού επί των χαμένων ωρών εργασίας θα χάνεται για τον εργαζόμενο, όπως προβλεπόταν εξ αρχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το νέο “πακέτο διάσωσης” είναι μια προσπάθεια “κατευνασμού” των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που εκπροσωπούν τις εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Αγγλίας. Ο Guardian αμφισβητεί τον ισχυρισμό του κ. Σούνακ ότι η νέα παροχή βοήθειας ανταποκρίνεται στην εξάπλωση του ιού, επισημαίνοντας ότι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και ομάδες προβληματισμού έχουν επισημάνει τις ατέλειες του πρόγραμμα στήριξης της εργασίας τον περασμένο μήνα.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι ο υπουργός των Οικονομικών επιδιώκει να αποφύγει έναν “χειμώνα μαζικής ανεργίας” και ότι τα τελευταία μέτρα “ενθαρρύνουν” τον τομέα της φιλοξενίας.

Η Daily Telegraph πιστεύει ότι το πακέτο των 13 δισεκατομμυρίων λιρών θα "κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις". Αυτό ισοδυναμεί, κατά την άποψη της εφημερίδας, με τη συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης για την καταβολή σχεδόν του 50% του μισθού πολλών εργαζομένων.

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018