Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός: Εξαιρετικά δυσοίωνες οι προβλέψεις για την βρετανική οικονομία

banner roots

Κορονοϊός: Εξαιρετικά δυσοίωνες οι προβλέψεις για την βρετανική οικονομία
15.04.2020 | 12:38

Κορονοϊός: Εξαιρετικά δυσοίωνες οι προβλέψεις για την βρετανική οικονομία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Κατά 35% μπορεί να μειωθεί το ΑΕΠ της Βρετανία στο δεύτερο τετράμηνο του 2020 και η ανεργία να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Η πρόβλεψη βασίζεται στην εκτίμηση ότι το shutdown θα κρατήσει για τρεις μήνες και θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις μήνες στη διάρκεια των οποίων οι περιορισμοί θα αρθούν εν μέρει.

Το γραφείο ανέφερε ότι η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα μετά από την κατάρρευση του β΄ τριμήνου.

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει γρήγορα από την κρίση, υποστήριξε ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

“H περισσότερη λιτότητα θα είναι ένα βάναυσο χαστούκι στο πρόσωπο”, γράφει η Daily Mirror καθώς εξετάζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία.  

Η εφημερίδα προτείνει την αύξηση των φόρων για τους πλουσίους και υπογραμμίζει ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η ζωή δεν θα πρέπει να γίνει πιο δύσκολη για τις νοσοκόμες , τις καθαρίστριες και τους οδηγούς των λεωφορείων.

Σε άρθρο γνώμης η Sun σημειώνει ότι στη διαδικασία για την επανέναρξη της οικονομίας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο να έχουμε αύξηση του αριθμού των θανάτων λόγω της φτώχειας και της ανεργίας .

“Είναι αναλώσιμοι οι άνθρωποι ;“ , το ερώτημα που θέτει στην εφημερίδα The Guardian διευθύντρια γηροκομείου.  

Εκπρόσωποι οίκων ευγηρίας εξέπεμψαν σήμα συναγερμού για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, καταγγέλλοντας τους πολυάριθμούς “σιωπηλούς θανάτους” που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός και δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους απολογισμούς, ενώ καυτηρίασαν και την έλλειψη εξοπλισμού.

H Metro θεωρεί ότι τα ιδρύματα φροντίδας είναι “η ξεχασμένη πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού” .

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ότι τομέας θα λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, ένας διευθυντής τριών οίκων ευγηρίας στο Σέφιλντ σημειώνει στην Metro ότι η προσφορά της κυβέρνησης είναι “πολύ μικρή και έγινε πολύ αργά”.

Οι εργαζόμενοι στα τρία γηροκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας ενώ ακόμη δεν έχουν υποβληθεί στα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ. Έντεκα ένοικοι έχασαν τη ζωή τους σε αυτούς του οίκους ευγηρίας.

Οι ηλικιωμένοι έχουν “εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν”, κατήγγειλε η βαρόνη Ρος Άλτμαν που προασπίζεται εδώ και δεκαετίες τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Daily Mail, κάνει λόγο για “κρυμμένους σιωπηλούς θανάτους”.

Την Δευτέρα, ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορονοϊού.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το