Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός: Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο St. Thomas ο Μπόρις Τζόνσον

banner roots

Κορονοϊός: Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο St. Thomas ο Μπόρις Τζόνσον
07.04.2020 | 13:48

Κορονοϊός: Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο St. Thomas ο Μπόρις Τζόνσον

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αργά το βράδυ της Δευτέρας, με σύσταση της ομάδας των γιατρών που τον παρακολουθεί, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, ανέφερε πως η απόφαση να εισαχθεί ο πρωθυπουργός στη ΜΕΘ ήταν της ιατρικής του ομάδας και συμπλήρωσε πως είναι “σε πολύ καλά χέρια”.

Μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον όταν μεταφέρθηκε στην εντατική είχε τις αισθήσεις του.

Όπως γράφει η Daily Mail o πρωθυπουργός παρουσίασε πρόβλημα με την αναπνοή. Η εφημερίδα , με πηχυαίο τίτλο “Ο χτυπημένος (από τον κορονοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική”, χαρακτηρίζει “δραματική” την επιδείνωση της υγείας του.

“Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή” - ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Daily Mirror που υπογραμμίζει ότι υπάρχουν φόβοι ο Βρετανός πρωθυπουργός να έχει πνευμονία.  

“Ο πρωθυπουργός στην εντατική” είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι ο πρωθυπουργός είχε δυσχέρεια στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του “πολεμικού συμβουλίου” για τον κορονοϊό.

Επικαλείται η εφημερίδα πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα των 15 λίτρων που χορηγείται στις ΜΕΘ.

Δημοσιεύουν επίσης οι Times τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Βρετανού πρωθυπουργού “σοκαριστική” στιγμή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον πριν προσβληθεί από τον κορονοϊό ήταν αρκετά καλά στην υγεία του . Έπαιζε τακτικά τένις και στην πρωθυπουργική κατοικία , στη Ντάουνινγκ Στριτ , παρακολουθούσε σε βίντεο ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης που περιελάμβανε γιόγκα, πιλάτες και αερόμπικ.  

Επισημαίνουν οι Times ότι πρωθυπουργός τελευταία είχε υποχρεωθει να εγκαταλείψει το τζόγκινγκ, λόγω προβλημάτων με τα γόνατα του, ενώ συνέχιζε να είναι υπέρβαρος . Το 2018 το βάρος του ήταν περίπου 100 κιλά και ανήκε στην κατηγορία των παχύσαρκων , γράφουν οι Times.

Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται η εφημερίδα στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.

Η Daily Telegraph σημειώνει επίσης ότι η Κάρι Σίμοντς, η σύντροφος του κ. Τζόνσον, που είναι έγκυος, πιστεύεται ότι δεν ήταν σε θέση να τον επισκεφθεί από τότε που έγινε δεκτός στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με του Times , η κ. Σίμοντς που και η ίδια έχει παρουσιάσει συμπτώματα κορονοϊού έχει αυτοπεριορισθεί στο σπίτι του ζεύγους στο Camberwell, στο νότιο Λονδίνο, μαζί με το σκυλάκι τους, Dilyn.

Ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο “Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού”. Μας ενημερώνει ότι ήδη από την περασμένη Πέμπτη είχε προετοιμασθεί κρεβάτι στο νοσοκομείο St. Thomas για το κ. Τζόνσον, γεγονός που υποδηλώνει ότι τελευταία οι ανησυχίες για την υγεία του είχαν αυξηθεί.    

Η εφημερίδα δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, ο οποίος σημειώνει πως “κατανοούμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας”.

O Guardian αναφέρεται επίσης στην απογοήτευση ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον συνέχισε να ασκεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα και δεν προτίμησε να αποσυρθεί για να ξεκουραστεί παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζει.

“Ο Τζόνσον ήθελε να ηγείται της κυβέρνησης ακόμη και από το κρεβάτι” , γράφει η Ιζαμπέλ Χάρντμαν του περιοδικού The Spectator. “Έχουμε μια εθνική κρίση και η χώρα χρειάζεται να είναι στην ηγεσία μια αναγνωρίσιμη προσωπικότητα που να εμπνέει εμπιστοσύνη” , υπογραμμίζει η αρθρογράφος του Spectator.

H HuffPost UK προσπαθεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του υπουργού των Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό - "όπου χρειάζεται" - όπως γράφει η εφημερίδα. Περιγράφει τον 46χρονο υπουργό , με τη μαύρη ζώνη στο καράτε , ως “μια ασυμβίβαστη φιγούρα που σπάνια παραστράτησε από την αφοσίωσή του για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ”.

Ο πατέρας του ήταν Εβραίος πρόσφυγας από την Τσεχία που κατέφυγε στην Αγγλία για να γλυτώσει από τους Ναζί. “Τον περασμένο μήνα ο κ. Ράαμπ αφιέρωσε πολύ χρόνο για τον επαναπατρισμό πολλών Βρετανών από μακρινές γωνιές του πλανήτη”, μας ενημερώνει η HuffPost UK .

Οι Financial Times τόνιζουν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις , καθώς η επιδημία φτάνει στο αποκορύφωμά της και οι υπουργοί αρχίζουν να προβληματίζονται για το πώς και πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Άρθρο γνώμης στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις που ορθώς έπραξαν όταν αποφάσισαν να “παγώσουν” τις οικονομίες των χωρών τους έχουν τώρα “πολύ λίγους μήνες στη διάθεσή τους πριν οι δαπάνες και οι κοινωνικές αναταραχές γίνουν δυσβάστακτες". “Επιδιώξετε τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αποτέλεσμα. Όλα τα λάθη των τελευταίων μηνών πρέπει να τελειώνουν” , τονίζει το κύριο άρθρο των FT.

Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική εξόδου από την απομόνωση, ύστερα από προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων ότι οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι δεν μπορούν να αρχίσουν πριν από την πάροδο ενός τουλάχιστον μήνα.

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων - τα οποία δείχνουν αν κάποιος έχει ήδη Covid-19 – είχε φροντίσει να προμηθευτεί η κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες και η υλοποίηση της απόφασης αυτής θεωρήθηκε ότι θα “άλλαζε τα πράγματα προς καλύτερο” στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Όμως , επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν κάνει σαφές ότι μέχρι στιγμής τα τεστ αυτά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.     

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το