Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός: Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού τείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία

banner roots

Κορονοϊός: Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού τείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία
05.04.2020 | 11:46

Κορονοϊός: Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού τείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Πρωτοσέλιδο θέμα στον Observer είναι η υπόσχεση του νέου ηγέτη του Εργατικού κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και τον Μπόρις Τζόνσον “για το εθνικό συμφέρον” προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα.

Η Sunday Telegraph υπογραμμίζει ότι η υπόσχεση για συνεργασία με την κυβέρνηση συνιστά αλλαγή ύφους στην άσκηση της αντιπολίτευσης και σηματοδοτεί ένα διάλειμμα από την “απροκάλυπτα εχθρική” – όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα - προσέγγιση έναντι του κυβερνώντος κόμματος όταν στην ηγεσία των Εργατικών ήταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ωστόσο, οι Sunday Times επισημαίνουν τη σκληρή κριτική που έχει κάνει ο σερ Κιρ Στάρμερ στον Μπόρις Τζόνσον για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η κυβέρνηση αξίζει να τιμωρηθεί για τα λάθη που έχει κάνει και παροτρύνει τον κ. Τζόνσον να ζητήσει βοήθεια όχι μόνο από τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος αλλά και από στελέχη των Συντηρητικών που διαθέτουν περισσότερη εμπειρία σε σχέση με ορισμένα τα μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Οι Sunday Timeς θεωρούν ότι προσωπικότητες όπως ο Τζέρεμι Χαντ και οι πρώην ηγέτες του Συντηρητικού κόμματος ,ο λόρδος Χέιγκ και η Τερέζα Μέι,   “όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν σε μια κυβέρνηση που το χρειάζεται”.

H Sunday Express χαρακτηρίζει “ιστορικό” το διάγγελμα που θα απευθύνει απόψε το βράδυ προς τον βρετανικό λαό η βασίλισσα Ελισάβετ. “Η Βασίλισσα θα προσπαθήσει να συσπειρώσει το έθνος στην απεγνωσμένη μάχη κατά της πανδημίας”, σημειώνει η Sunday Express.

H Sun on Sunday γράφει ότι η Ελισάβετ με το διάγγελμά της θα αποτίσει φόρο τιμής στις αντοχές που επιδεικνύουν οι πολίτες στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, η Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζει ότι η παρέμβαση της Βασίλισσας μπορεί “να αναπτερώσει το ηθικό του έθνους” σε μια χρονική περίοδο που οι άνθρωποι καλούνται να συμμορφωθούν με σκληρούς κανόνες και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Η Mail on Sunday αναφέρει ότι δύο από τους ανώτερους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν άμεση ανάμιξη στη μάχη κατά της πανδημίας έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τον χρόνο άρσης των περιορισμών.

Η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχει τονίσει στον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ ότι η χώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εκτός εάν υπάρχει σχέδιο για ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι υποστηρικτές του κ. Χάνκοκ επιμένουν ότι με τα περιοριστικά μέτρα προστατεύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), σημειώνει η Mail on Sunday.

Ο Observer γράφει ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας για το πότε και πως πρέπει να γίνει η άρση των μέτρων αυτοπεριορισμού .

Ο ιστότοπος της Independent ισχυρίζεται ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας κινδυνεύει να καταρρεύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες λόγω της πίεσης που δέχεται από την κρίση του κορονοϊού.

Αναφέρει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας παραπονούνται ότι ορισμένα δημοτικά συμβούλια δεν αποδεσμεύουν την οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης που τους έχει δοθεί με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να είναι στο χείλος του γκρεμού.

Ο δικτυακός τόπος της Independent υπογραμμίζει επίσης ότι αυξάνει η ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με την ανθεκτικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, ενώ πολλοί στον κλάδο δηλώνουν ότι έχουν θέσει ερωτήματα στα αρμόδια υπουργεία χωρίς όμως να έχουν πάρει κάποια απάντηση.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το