Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορωνοϊός: Νεκρός ο πρώτος Βρετανός | Μεγάλος ασθενής η παγκόσμια οικονομία

banner roots

Κορωνοϊός: Νεκρός ο πρώτος Βρετανός | Μεγάλος ασθενής η παγκόσμια οικονομία
29.02.2020 | 11:34

Κορωνοϊός: Νεκρός ο πρώτος Βρετανός | Μεγάλος ασθενής η παγκόσμια οικονομία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Σε όλες τις εφημερίδες σήμερα πρωτοσέλιδο θέμα είναι η έξαρση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Tα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 19.

Ένας Βρετανός πολίτης που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό και βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είναι νεκρός.

Σύμφωνα το δημοσίευμα της Mirror, o άνδρας ήταν ανάμεσα στους δεκάδες Βρετανούς που είχαν μπει σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο. Ο θάνατός του σημειώθηκε μετά την επιβεβαίωση έξι νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία μέσα σε 24 ώρες.

Το δημοσίευμα της Daily Telegraph υπό τον τίτλο “Ένας στους δέκα λόγω τις επιδημίας μπορεί να καταλήξει στο νοσοκομείο” αναφέρει ότι μπορεί να αποφασισθεί η αναβολή ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο πλαίσιο της ταχείας αντίδρασης του εθνικού συστήματος υγείας εάν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η εφημερίδα ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανησυχούν για το ενδεχόμενο επτά στους δέκα κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να προσβληθούν από το νέο ιό, με το 15% από αυτούς να καταλήξουν στο νοσοκομείο.  

Ωστόσο, παρά τον πανικό, το κύριο άρθρο γνώμης της Daily Telegraph υπογραμμίζει ότι “ο έλεγχος του πανικού είναι εξίσου σημαντικός με την καταπολέμηση της νόσου”.

“Ο πρωθυπουργός επέδειξε απαράδεκτο εφησυχασμό”, γράφει η Daily Mirror που επικρίνει τον Μπόρις Τζόνσον επειδή άργησε να συγκαλέσει την επιτροπή έκτακτης ανάγκης – τη γνωστή Cobra – για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Sun εκτιμά ότι η στάση που κράτησε ο επικεφαλής της κυβέρνησης όταν για πρώτη φορά προέκυψε το πρόβλημα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί “η καλύτερη στιγμή της πρωθυπουργίας Τζόνσον”.

Αλλά η Daily Express είναι περισσότερο υποστηρικτή όσον αφορά το πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού. “Είναι ορθό ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε χθες Παρασκευή να αναδείξει το πρόβλημα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης”, τονίζει η εφημερίδα.  

Πολλές εφημερίδες επικεντρώνονται στο χάος που έχει προκληθεί στις χρηματαγορές λόγω της εξάπλωσης της νόσου.

O πανικός λόγω του κορωνοϊού προκάλεσε την Παρασκευή νέο κραχ στα χρηματιστήρια, τα οποία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τη μείωση της αξίας των μετοχών να φθάνει τα 5 τρισ. δολάρια. Η κατρακύλα των τιμών δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές έκαναν βουτιά 2-3% μετά το άνοιγμα τους και η συνεχιζόμενη αναζήτηση ασφάλειας ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ.

“Σοκ στην παγκόσμια οικονομία λόγω του ιού” ο πηχυαίος τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας i. Η εφημερίδα επικαλείται χρηματιστή που ισχυρίζεται ότι “τα χρηματιστήρια είναι σε κατάσταση πανικού”. Ένας άλλος σημειώνει στην ίδια εφημερίδα ότι “το άγνωστο έχει φοβίσει τους επενδυτές με αποτέλεσμα να έχουν τραπεί σε φυγή”.

H Express όμως προσπαθεί να εφησυχάσει όσους έχουν πανικοβληθεί μετά την καθίζηση της αξίας των μετοχών αυτή την εβδομάδα.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επενδυτές είναι “να μη κάνουν τίποτα και να περιμένουν”, γράφει η εφημερίδα.

Επισημαίνει η Daily Express ότι συχνά οι αγορές κατρακυλούν απότομα αλλά το ίδιο γρήγορα ανακάμπτουν “πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που πανικοβάλλονται και πωλούν τελικά θα χάσουν”.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel