Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: “Ριζική αναμόρφωση” του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον

banner roots

Βρετανία: “Ριζική αναμόρφωση” του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον
15.12.2019 | 11:39

Βρετανία: “Ριζική αναμόρφωση” του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η στιγμή που o Μπόρις Τζόνσον χοροπηδάει από τη χαρά του όταν βλέπει στην τηλεόραση το exit poll λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες την Πέμπτη το βράδυ με την εκλογική νίκη να είναι πλέον ορατή απεικονίζεται στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων σήμερα. Στη φωτογραφία δίπλα στον κ. Τζόνσον είναι η σύντροφός του, η Κάρι Σίνοντς που τον συγχαίρει πανευτυχής.

Η Sunday Telegraph γράφει ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει μια – “δραματική αναμόρφωση” – του υπουργικού συμβουλίου στην προσπάθεια του να δείξει ότι – “η κυβέρνηση εργάζεται για τον λαό”.

Η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι ο Ντομινίκ Κάμινγκς , ο βασικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, θα τεθεί επικεφαλής ενός προγράμματος ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση , στις οποίες θα προβλέπεται και η επαναξιολόγηση των διαδικασιών για την πρόσληψη και απόλυση των κρατικών λειτουργών. Στόχος των ριζικών αλλαγών θα είναι η εφαρμογή των πολιτικών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης , τονίζει η Telegraph.  

Σύμφωνα με τους Sunday Times περίπου το ένα τρίτο των μελών του υπουργικού συμβουλίου κινδυνεύουν με απόλυση στο μεγάλο ανασχηματισμό που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020. Ο ανασχηματισμός θα αποσκοπεί στην ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος με φρέσκα πρόσωπα – “στο μετασχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα επικεντρώσει την προσοχή της στις ανάγκες των εργαζομένων” – γράφει η εφημερίδα.  

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν ότι οι νέοι υπουργοί που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα επιλεγούν λόγω των ικανοτήτων που διαθέτουν για την υλοποίηση των αλλαγών και όχι λόγω της καλής παρουσίας που έχουν στα ΜΜΕ.

Κύριο θέμα στον Observer και στην Daily Mirror είναι η ανάληψη μέρους της ευθύνης για την οδυνηρή ήττα του Εργατικού κόμματος από τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών ισχυρίζεται ότι το κόμμα του κατέβαλε το τίμημα για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα του Brexit. H πολιτική αυτή από ορισμένους θεωρήθηκε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των Remainers και των Leavers ενώ σε άλλους δόθηκε η εντύπωση ότι το κόμμα επεδίωκε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.  

Αλλά ο κ. Κόρμπιν υπεραμύνεται και των αποφάσεών του. Για την ήττα επικρίνει το πολιτικό σύστημα που είναι “ασταθές από τότε που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση”- , τα μέσα ενημέρωσης που τον πολέμησαν και την “ανεντιμότητα” του Μπόρις Τζόνσον.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για την κατοχύρωση με νόμο της προεκλογικής δέσμευσης για αύξηση των δαπανών που αφορούν τη δημόσια υγεία (NHS) είναι η κύρια ιστορία στη Sunday Express. “Πρόκειται για μια ιστορική υπόσχεση”, σημειώνει η εφημερίδα.

H νομοθετική κατοχύρωση των δαπανών για την υγεία είναι επίσης η κύρια πολιτική ιστορία και στη Sun on Sunday. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τζόνσον θέλει να στηριχθεί στην εκλογική του νίκη αποδεικνύοντας σε εκείνους που ψήφισαν για πρώτη φορά τους Τόρις ότι μπορούν να τον εμπιστεύονται.

Και καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της μη καταβολής του ετήσιου τέλους για τους τηλεθεατές του BBC , η Sunday Telegraph μας πληροφορεί ότι η Ντάουνινγκ Στριτ αποφάσισε να μποϊκοτάρει το πρόγραμμα Today του Radio 4 του BBC επειδή – “είναι προκατειλημμένο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel