Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Λoνδίνο : Ημέρα Μνήμης και το δάκρυ της Ελισάβετ Β΄

banner roots

Λoνδίνο : Ημέρα Μνήμης και το δάκρυ της Ελισάβετ Β΄
11.11.2019 | 12:59

Λoνδίνο : Ημέρα Μνήμης και το δάκρυ της Ελισάβετ Β΄

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ με το μαντίλι της να σκουπίζει ένα δάκρυ καθώς παρακολουθεί στο Κενοτάφιο του Λονδίνου την τελετή για τους πεσόντες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (Ημέρα Μνήμης ή Ημέρα της Ανακωχής) κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα.

Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης για τα 101 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν και οι πρώην πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ, αλλά και ο Τζον Μέιτζορ.

Ένα μαχητικό Supermarine Spitfire πέταξε πάνω από τους Λευκούς Λόφους του Ντόβερ με αφορμή την Ημέρα Μνήμης.

"Ένα δάκρυ για τους πεσόντες" - γράφει η Daily Telegraph αναφερόμενη στην βασίλισσα Ελισάβετ που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της όταν ο υιός της Κάρολος άφησε ένα στεφάνι στο Κενοτάφιο, ενώ πίσω του ακολούθησαν οι υιοί του πρίγκιπας Ουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι.

Κύριο άρθρο στην Telegraph και στην Daily Mail είναι η προεκλογική υπόσχεση των Συντηρητικών για την προστασία των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Βόρεια Ιρλανδία και οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν ποινικές διώξεις.

Η Daily Telegraph επισημαίνει ότι στο εκλογικό τους μανιφέστο οι Τόρις δεσμεύονται να τερματιστούν "οι συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις" εις βάρος αυτών που υπηρέτησαν στη Βόρεια Ιρλανδία. Παράλληλα η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν πράγματι η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει στις διαδικασίες που ήδη έχουν αρχίσει στα ποινικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την Mail το σχέδιο του Συντηρητικού κόμματος προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε αυτός ο νόμος να μην ισχύει για περιστατικά που συνέβησαν πριν το έτος 2000 , όταν δηλαδή άρχισε η εφαρμογή του νόμου.        

Η Sun ισχυρίζεται ότι η δέσμευση των Τόρις συνιστά νίκη της εκστρατείας που είχε αρχίσει - Never Forget Them - υπέρ των βετεράνων και υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι διεξάγονται δικαστικές έρευνες για περίπου χίλιους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αλλά και η Daily Mirror τονίζει ότι μια κυβέρνηση Εργατικών θα εισαγάγει επίσης μέτρα για την υποστήριξη των ένστολων και των οικογενειών τους. Διαβάζουμε στην εφημερίδα ότι το Εργατικό κόμμα προτίθεται να καταργήσει το μισθολογικό χάσμα που επικρατεί στο δημόσιο τομέα το οποίο , σύμφωνα με την Mirror, έχει οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών αποδοχών κατά 5,8% για τον αρχικό μισθό ενός στρατιώτη.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το