Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>«Βόμβα» Ζάεφ: Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την παγώνουμε

banner roots

«Βόμβα» Ζάεφ: Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την παγώνουμε
29.10.2019 | 12:40

«Βόμβα» Ζάεφ: Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την παγώνουμε

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Η άρνηση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν ημερομηνίες έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο Euronews.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο», είπε επίσης ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Euronews.

Και πρόσθεσε: «Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της ΕΕ σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι, και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, με την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Oπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα παρευρεθεί τελικώς στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο στην Αθήνα. Αν και αρχικά ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Συνόδου και μάλιστα στο ίδιο πάνελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, οι πολιτικές εξελίξεις που έφερε το γαλλικό «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2020 ανέβαλαν το ταξίδι του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Σε Ρώμη και Βρυξέλλες ο Ζόραν Ζάεφ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ, στη Ρώμη για να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Ιταλίας να τεθεί εκ νέου το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τον Νοέμβριο, στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στο γεύμα εργασίας αναμένεται να συζητηθεί η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι πρότεινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα την σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα συνεργασίας καθώς και η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα.

Επίσης, σήμερα, Τρίτη, αποχαιρετιστήριο δείπνο παραθέτει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, στις Βρυξέλλες, στους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα παρευρεθεί ο κ. Ζάεφ.

Πηγή: iefimerida.gr

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel