Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: H EE αποφασίζει για την παράταση - Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον

banner roots

Brexit:  H EE αποφασίζει για την παράταση - Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον
25.10.2019 | 13:19

Brexit: H EE αποφασίζει για την παράταση - Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η ΕΕ καλείται να αποφασίσει για τη διάρκεια της παράτασης που θα δώσει στo Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έχει προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι λέξεις "ρίσκο" (gamble) και "αδιέξοδο" (stalemate) κυριαρχούν σήμερα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός "παίρνει ένα ρίσκο" όταν ζητά να γίνουν εκλογές την περίοδο των Χριστουγέννων αντί να επιδιώξει την επικύρωση από το κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης.

Κατά τη Sun όμως, ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος δεν έχει πολλές επιλογές.

Κατ΄ ιδίαν, ορισμένοι Τόρις ανησυχούν για το ενδεχόμενο η πρόταση για προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου να αποδειχθεί μπούμερανγκ για το Συντηρητικό κόμμα εάν το εκλογικό σώμα αντιταχθεί στην ψήφο των Χριστουγέννων , γράφει ο Guardian.

Παράλληλα η εφημερίδα τονίζει ότι το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για εκλογές σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει την υπόσχεση του για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.    

Η Metro επισημαίνει ότι η προτεινόμενη ημερομηνία των εκλογών από τον κ. Τζόνσον θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλές θεατρικές παραστάσεις για τη θεία Γέννηση στα σχολεία θα κινδύνευαν να αναβληθούν καθώς οι σχολικές αίθουσες θα μετατρέπονταν σε εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με τους Times και με τη Daily Telegraph, η χώρα "είναι σε αδιέξοδο". Και οι δύο εφημερίδες παροτρύνουν τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να αποδεχθεί την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Times εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Κόρμπιν δεν απέκλειε την αποδοχή της πρότασης για εκλογές τον Δεκέμβριο, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από το κόμμα του για να την απορρίψει. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος επέμενε σε συνέντευξη πoυ έδωσε στο BBC ότι δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση σχετικά με το θέμα, παρά την εντολή που είχε δώσει προηγουμένως στους βουλευτές ο υπεύθυνος της κομματικής πειθαρχίας για αποχή από τη σχετική ψηφοφορία που θα γίνει την Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων.

Ο ηγέτης των Εργατικών πιέζεται από τον πρωθυπουργό - "να θέσει τέλος σε αυτό τον εφιάλτη" - αποδεχόμενος την προσφυγή στις κάλπες , διαβάζουμε στην Telegraph. Όπως γράφει η εφημερίδα ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα επαναφέρει το νομοσχέδιο για το Brexit στο κοινοβούλιο και θα δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές να το εξετάσουν προσεκτικά έως τις 6 Νοεμβρίου εάν συμφωνήσουν για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.    

Και η i θεωρεί ότι υπάρχει "αδιέξοδο".

Ο Κόρμπιν απειλεί να παρεμποδίσει την προσφυγή στις κάλπες , σημειώνει η εφημερίδα που επισημαίνει ότι εκλογές το μήνα Δεκέμβριο στη Βρετανία έχουν να γίνουν τα τελευταία εκατό χρόνια.

Η κυβέρνηση προτίθεται να παραλύσει τον κρατικό μηχανισμό εάν η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί την εκλογική αναμέτρηση ενώ ο πρωθυπουργός και ο στενός του σύμβουλος Ντομινίκ Κάμινγκς κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τους επικριτές της κυβέρνησης μετά από τις διαφωνίες που εξέφρασαν ορισμένοι για την ημερομηνία των εκλογών , μας ενημερώνει η εφημερίδα i .

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το