Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Θρίλερ στο Έσσεξ: Ποια είναι τα σενάρια για τα 39 πτώματα σε φορτηγό

banner roots

Θρίλερ στο Έσσεξ: Ποια είναι τα σενάρια για τα 39 πτώματα σε φορτηγό
23.10.2019 | 18:25

Θρίλερ στο Έσσεξ: Ποια είναι τα σενάρια για τα 39 πτώματα σε φορτηγό

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Στην ταυτοποίηση των θυμάτων, μια διαδικασία που θα πάρει πολύ καιρό, αλλά και στην εξιχνίαση των όσων προηγήθηκαν πριν εντοπιστούν 39 πτώματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός εφήβου σε φορτηγό στο βιομηχανικό πάρκο Waterglade στο  Έσεξ επιχειρούν οι Βρετανικές αρχές, που έχουν συλλάβει τον 25χρονο οδηγό ως ύποπτο για δολοφονία.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη μετανάστευση συνεργάζονται με την αστυνομία για να διακριβωθεί τι συνέβη, κι ενώ η Εθνική Υπηρεσία για την εγκληματικότητα (NCA) που είναι αρμόδια για να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης και την εμπορία ανθρώπων, εξετάζει αν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στην τραγωδία.

Πάντως, η  βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, ευθέως μίλησε για «διακίνηση ανθρώπων». «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και τόνισε ότι ελπίζει να αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Ήταν φορτηγό- ψυγείο το κοντέινερ όπου εντοπίστηκαν τα 39 πτώματα;

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA) Ρίτσαρντ Μπέρνετ δήλωσε ότι το κοντέινερ όπου εντοπίστηκαν σήμερα τα 39 πτώματα, πρέπει να ήταν φορτηγό - ψυγείο.

«Η θερμοκρασία μπορεί να είναι τόσο χαμηλή που να φθάνει τους -25C όταν μεταφέρονται κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και να προκαλέσει αρκετά γρήγορα τον θάνατο ανθρώπων», υποστηρίζει στην βρετανική εφημερίδα «Mirror» και προσθέτει:
«Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύα...Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα... ».

Πώς ξεκίνησε ο εντοπισμός των πτωμάτων

Γύρω στις 3:40 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα η αστυνομία κλήθηκε από υπαλλήλους σε ασθενοφόρο και έσπευσε στο σημείο. Πώς ενημερώθηκε το ασθενοφόρο παραμένει ακόμα άγνωστο και οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Ο οδηγός του φορτηγού, ένας 25χρονος ΒορειοΊρλανδός, συνελήφθη με την υποψία του φόνου. Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμα καμία πληροφορία για την καταγωγή των θυμάτων ή για το πού πιστεύουν ότι θα κατέληγε το φορτηγό.

Ο Διευθυντής της Αστυνομίας του Έσεξ, Άντριου Μάρινερ, υποστήριξε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το φορτηγό ήρθε από τη Βουλγαρία και εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίελιο από την πόλη Χόλιχεντ της Ουαλίας το Σάββατο. Σημειώνεται ότι το Χόλιχεντ βρίσκεται περίπου 480 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο πoυ βρέθηκε το φορτηγό. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο των ερευνών εάν το φορτηγό είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βουλγαρία. «Ελέγχουμε ακόμα τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνούμε με τις αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τσβετάνα Κράστεβα.

«Είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η έρευνά μας βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστώσουμε τι έχει συμβέι. Είμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, ωστόσο θεωρώ πως αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο. Πιστεύουμε ότι το φορτηγό είναι από τη Βουλαρία και εισήλθε στη χώρα από το Χόλιχεντ, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Έχουμε συλλάβει τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση ενώ οι έρευνές μας είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Άντριου Μάρινερ.

Η υπαρχηγός της Αστυνομίας, Πίπα Μιλς, σε δηλώσεις της τόνισε επίσης ότι βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας έρευνας που αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια και ότι θα έχουν περισσότερες πληροφορίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η νούμερο ένα προτεραιότητας της αστυνομίας αυτή τη στιγμή είναι η ταυτοποίηση των πτωμάτων.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών Ρίτσαρντ Μπέρνετ δήλωσε ότι το φορτηγό θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει από το Σερμπούρ της Γαλλίας στο Ρόσλερ της Ιρλανδίας προτούν κατευθυνθεί προς το Δουβλίνο και εν συνεχεία στο Χόλιχεντ της Βόρειας Ουαλίας.

Μέχρι και αυτή την ώρα, ο τόπος που εντοπίστηκαν τα 39 πτώματα είναι αποκλεισμένος, με αυτόπτες μάρτυρες να ισχυρίζονται ότι στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον εννέα αστυνομικά οχήματα και περίπου 15 αστυνομικοί που εμποδίζουν τον οποιονδήποτε να πλησιάσει.

Σημειώνεται ότι Αρχές έχουν θορυβηθεί από πέρυσι με το σημείο από το οποίο φαίνεται πως πέρασε το φορτηγό στο Ηνωμένο Βασιλείο, καθώς θεωρείται αδύναμο σημείο των ιρλανδικών συνόρων. Μάλιστα, από εκεί πιστέυεται ότι περνάνε μετανάστες πριν μεταφερθούν στη Βρετανία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση των 39 πτωμάτων. 

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα στη βουλή ότι το περιστατικό στη νοτιοανατολική Αγγλία ήταν μια «τραγωδία» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας που θα ρίξει φως για το αν το φορτηγό διέσχισε την Ιρλανδία».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι «παρακολουθεί την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στο πλευρό των βρετανικών αρχών η κυβέρνηση της Γερμανίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Έσεξ.

Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό των βρετανικών αρχών σε ότι αφορά τις έρευνες.

«Η αποφασιστικότητά μας πρέπει να στρέφεται εναντίον εκείνων που οργανώνουν και εκτελούν τέτοιες μεταφορές», υποστήριξε ο Ζάιμπερτ.

H φρίκη στο Έσσεξ ξυπνά μνήμες από την τραγωδία με τους πρόσφυγες στην Αυστρία, πριν από τέσσερα χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015, οι αρχές είχαν εντοπίσει 71 σορούς σε σταθμευμένο φορτηγό στο Πάρντορφ. Τα πτώματα ανήκαν σε Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύρους και Ιρανούς.

Πώς εισήλθε το φορτηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το ταξίδι από τη Βουλγαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Χόλιχεντ χαρακτηρίστηκε ως «ανορθόδοξη διαδρομή» και θα ήταν πιο λογικό αν το φορτηγό ερχόταν από το Δουβλίνο.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής για τις εμπορευματικές μεταφορές της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι «υπάρχει ένας κατευθείαν δρόμο προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ερχόταν από τη Βουλγαρία, το να μπει στη Βρετανία από το Χόλιχεντ είναι ανορθόδοξη διαδρομή... Είναι σαν να κάνεις κύκλο και στην ουσία είναι μία πρόσθετη μέρα στο ταξίδι σου».

Αντιδράσεις πολιτικών προσώπων

Η διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από τον εντοπισμό των 39 πτωμάτων. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Έσσεξ. Ενημερώνομαι συνεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία του Έσσεξ για να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους».

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της μέσω του Twitter. «Σοκαρισμένη και λυπημένη από το τραγικό περιστατικό στο Γκρέις. Οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού», έγραψε.

Η βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, έκανε λόγο για «διακίνηση ανθρώπων».  «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και εξέφρασε την ελπίδα της να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής της Βόρειας Ιρλανδίας για την Ένωση Μεταφορών εμπορευμάτων (FTA), δήλωσε: «Υπάρχει απευθείας διαδρομή προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ήρθε από τη Βουλγαρία, το να εισέλθει στη Βρετανία μέσω του Χόλιχεντ είναι μια ανορθόδοξη διαδρομή. Είναι πολύ μακριά και προσθέτει μία ημέρα επιπλέον ημέρα στο ταξίδι».

Σε δηλώσεις της στην Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, υποστήριξε ότι, πραγματικά σοκάρουν τα όσα αντίκρισαν σήμερα οι αρχές του Έσεξ μέσα στο φορτηγό, όπου εντοπίστηκαν 39 πτώματα.

Η υπουργός εξέφρασε επίσης την λύπη της στις οικογένειες των θυμάτων και εξήρε την άμεση ανταπόκριση των αρχών στην έρευνα.

«Οι δράστες θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

 

Πηγή: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το