Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τι απαντά η Κομισιόν για τα χλιδάτα επαγγελματικά ταξίδια του Γιούνκερ
Τι απαντά η Κομισιόν για τα χλιδάτα επαγγελματικά ταξίδια του Γιούνκερ
02.01.2019 | 09:20

Τι απαντά η Κομισιόν για τα χλιδάτα επαγγελματικά ταξίδια του Γιούνκερ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή εξηγεί μεταξύ άλλων ότι οι ναυλωμένες πτήσεις εξετάζονται στις περιπτώσεις που οι διαθέσιμες εμπορικές δεν κατευθύνονται σε συγκεκριμένο προορισμό, δε συμβαδίζουν με τις λοιπές προγραμματισμένες υποχρεώσεις του προέδρου ή για λόγους ασφαλείας

Τη δική της απάντηση έδωσε η Κομισιόν αναφορικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε ιδιωτικά τζετ για σχεδόν το 50% των φετινών ταξιδιών του ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα εναέρια ταξί πρέπεί να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι αδύνατον να βρεθούν κατάλληλες εμπορικές πτήσεις, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, ο Γιούνκερ χρησιμοποίησε ιδιωτικά αεροσκάφη για 21 από τα 43 επίσημα ταξίδια του από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο, χρεώνοντας το ταμείο της Επιτροπής με έναν λογαριασμό που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας από τους πιο διαφανείς οργανισμούς στον κόσμο και δημοσιοποιεί το σύνολο των ταξιδιωτικών δαπανών των μελών του Κολλεγίου διότι πιστεύουμε στη διαφάνεια. Η Επιτροπή έχει θεσπίσει κανόνες προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η άσκηση των δραστηριοτήτων της - συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιών - γίνεται με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού της ΕΕ ελέγχεται σε ετήσια βάση από το δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής)», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ εκπροσωπεί την ΕΕ σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών ή κυβερνήσεων (όπως επί παραδείγματι στις συνόδους κορυφής G20 ή G7) αλλά σε αντίθεση με Αρχηγούς Κρατών ή Κυβερνήσεων, η ΕΕ δε διαθέτει αεροσκάφος. Η πλειοψηφία των σχετικών μετακινήσεων γίνεται ως εκ τούτου με εμπορικές αερογραμμές», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες δε, η χρήση ναυλωμένων πτήσεων μπορεί να εξεταστεί μόνον στις περιπτώσεις που οι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις δεν κατευθύνονται στον συγκεκριμένο προορισμό, δε συμβαδίζουν με τις λοιπές προγραμματισμένες υποχρεώσεις του Προέδρου ή για λόγους ασφαλείας».

Πηγή: protothema.gr

radio banner small

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018