Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από το σεισμό 6,7 Ρίχτερ στο Χοκάιντο

banner roots

Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από το σεισμό 6,7 Ρίχτερ στο Χοκάιντο
08.09.2018 | 12:54

Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από το σεισμό 6,7 Ρίχτερ στο Χοκάιντο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Στους 30 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νησί Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία, που προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις.

Περίπου 40.000 στελέχη σωστικών συνεργείων και 75 ελικόπτερα συνεχίζουν τις εντατικές προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ενώ παρέχουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, ενώ στις επιχειρήσεις συνδράμουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ενώ χρησιμοποιούνται μηχανήματα έργου. 

Οι περισσότεροι από τους θανάτους καταγράφονται στο χωριό Ατσούμα, στα καταπράσινα βουνά του νησιού Χοκάιντο. Με βάση την τοπική αυτοδιοίκηση στο βόρειο τμήμα του νησιού, άλλα εννέα άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται, ενώ περίπου 400 άτομα τραυματίστηκαν. 

Χωρίς τέλος οι μετασεισμοί 

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που αναζητούν στα συντρίμμια την παραμικρή ένδειξη ζωής «σκοντάφτουν» στους ασταμάτητους μετασεισμούς. 

Χθες, πολλοί πέρασαν τη μέρα τους σχηματίζοντας ουρές μπροστά σε σούπερ-μάρκετ και πρατήρια καυσίμων για να ανεφοδιαστούν.

Ένας κάτοικος του χωριού Ατσούμα, ο Τένμα Τακιμότο εξέφρασε την οδύνη του, όταν τα συνεργεία ανέσυραν τη σορό της 16χρονης αδερφής του. Ο πατέρας του και η γιαγιά του θάφτηκαν επίσης όταν μια κατολίσθηση καταπλάκωσε το σπίτι όπου διέμεναν ενώ κοιμούνταν. Ο Τακιμότο τόνισε χαρακτηριστικά πως ενώ «ονειρευόταν», ξύπνησε «μέσα σε έναν εφιάλτη», σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σε 20.000 μειώθηκαν τα σπίτια χωρίς ρεύμα 

Πολλά κτίρια υπέστησαν καταστροφές. Ωστόσο, η ηλεκτροδότηση, που είχε διακοπεί εξ ολοκλήρου, έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως. Από τους τρεις εκατομμύρια οικιακούς και άλλους πελάτες, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαίωσε ότι πλέον τα σπίτια που δεν έχουν ρεύμα «μειώθηκαν σε 20.000».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού με θέμα τη διαχείριση της καταστροφής του σεισμού, ο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επειγόντως κεφάλαια για να διανεμηθούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις γεννήτριες νοσοκομείων, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να αρνηθούν την εισαγωγή ασθενών ή τραυματιών την Πέμπτη, ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Πηγή: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το