Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βενεζουέλα: Εκλογές με τον λαό να πεινάει, την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και το Μαδούρο πάλι φαβορί

banner roots

Βενεζουέλα: Εκλογές με τον λαό να πεινάει, την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και το Μαδούρο πάλι φαβορί
20.05.2018 | 10:31

Βενεζουέλα: Εκλογές με τον λαό να πεινάει, την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και το Μαδούρο πάλι φαβορί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Στις κάλπες οδεύει σήμερα η Βενεζουέλα της οικονομικής κρίσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης σε μια εκλογική αναμέτρηση που μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση και όπου ο αντιδημοφιλής Μαδούρο αναμένεται να παραμείνει στο πόστο του.

Η οικονομία της πάλαι ποτέ πλούσιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας κατέρρευσε επί των ημερών του σοσιαλιστή Προέδρου, πολιτικού κληρονόμου του Ούγκο Τσάβεζ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το τρέχον έτος πρόκειται να εκτοξευθεί στο ασύλληπτο 13.800%, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 15%. Ο υπερπληθωρισμός, η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, η άνοδος της εγκληματικότητας, τα κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών έχουν πυροδοτήσει δυσαρέσκεια και βίαιες ταραχές στη χώρα, αλλά ο 55χρονος πρώην οδηγός λεωφορείου φαίνεται να κρατά σφιχτά τα ηνία αψηφώντας την απειλή εκπαραθύρωσης από τον βασικό του αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές, Χένρι Φαλκόν, πρώην αξιωματικό και κυβερνήτη, ο οποίος απέτυχε να εξασφαλίσει τη στήριξη των βασικών ηγετών της αντιπολίτευσης δεχόμενος πυρά ότι με την υποψηφιότητά του νομιμοποιεί μια μη δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση.

Ο Χένρι Φαλκόν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Χένρι Φαλκόν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αλλά ο Φαλκόν δεν χάνει τις ελπίδες του. «Η λύση της κρίσης βρίσκεται στις εκλογές. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, αλλά για τη μοίρα του έθνους. Αυτή ενδέχεται να είναι η τελευταία δημοκρατική ψηφοφορία», δήλωσε.

Ο Νικολάς Μαδούρο ελέγχει το σύνολο των κρατικών θεσμικών οργάνων και έχει καταργήσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση διέθετε την πλειοψηφία. Πολυάριθμοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί, τους έχει απαγορευθεί να συμμετάσχουν στις εκλογές ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν με ελεύθερο και διαφανή τρόπο.

Ο σημαντικότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD μποϋκοτάρει τις εκλογές. «Αυτές δεν είναι εκλογές», σχολίασε η Λίλιαν Τιντόρι. Ο σύζυγός της Λεοπόλντο Λόπες, ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους της κυβέρνησης, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κατ' οίκον περιορισμό. Εκτός του Φαλκόν, απέναντι στον Μαδούρο υποψήφιοι είναι ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέ Μπερτούτσι και ο σοσιαλιστής Ρεϊνάλντο Κιχάδα, αλλά ουδείς φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες να απειλήσει την εξουσία του προέδρου της Βενεζουέλας.

Ο  ευαγγελικός πάστορας Χαβιέ Μπερτούτσι (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέ Μπερτούτσι (Φωτογραφία: ΑΡ)

«Ο ενθουσιασμός για τις εκλογές είναι χαμηλός και αναμένεται να επηρεάσει την προσέλευση στις κάλπες επιτρέποντας στον Μαδούρο να ελέγξει το αποτέλεσμα χωρίς έντονες κοινωνικές αντιδράσεις», εκτιμά η Ρίζα Γκράις Τάργκοου, αναλύτρια του Eurasia Group.

Παρά την οικτρή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, ο Μαδούρο είναι απολύτως αποφασισμένος να συνεχίσει στον δρόμο του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, που χάραξε ο Τσάβες.

Πίσω από την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας του βλέπει συνωμοσίες των ελίτ και του εξωτερικού. «Στη Βενεζουέλα είμαστε ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι. Την πατρίδα δεν την ξεπουλάμε, την υπερασπιζόμαστε», τόνισε. Και έχοντας επίγνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας υποσχέθηκε χθες μια «οικονομική επανάσταση» αν επανεκλεγεί. «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για ένα δίκαιο μέλλον ευημερίας», έγραψε στο Twitter.

Εκτός από την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η «Ομάδα της Λίμα» -ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής- καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο και απορρίπτουν τις εκλογές ως αντιδημοκρατικές, άδικες και αδιαφανείς. Η Ουάσιγκτον μάλιστα, πέρα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κι έχουν πλήξει τις προσπάθειες του Καράκας να αναδιαπραγματευτεί το χρέος του, απειλεί και με εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Τα σύννεφα πυκνώνουν για το μετεκλογικό μέλλον της χώρας.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι μεγαλύτερη διεθνής απομόνωση και περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών», λέει ο αναλυτής της IHS Markit, Ντιέγκο Μόγια Κάμπος.

«Βασικοί παράγοντες θα είναι η οικονομία και ο στρατός», συμπληρώνει ο αναλυτής Μάικλ Σίφτερ. «Η χώρα είναι μια πυριτιδαποθήκη και κάτι μπορεί να προκαλέσει τέτοιες ταραχές που θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιοριστούν».

Πηγή: Βενεζουέλα: Εκλογές με τον λαό να πεινάει, την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και το Μαδούρο πάλι φαβορί | iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το