Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Αιματηρή επίθεση στο Παρίσι | Σημείωμα υπέρ του ISIS βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη (photos)

banner roots

Αιματηρή επίθεση στο Παρίσι | Σημείωμα υπέρ του ISIS βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη (photos)
21.04.2017 | 15:14

Αιματηρή επίθεση στο Παρίσι | Σημείωμα υπέρ του ISIS βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του "Νταές", της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη που σκότωσε έναν αστυνομικό το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι προτού σκοτωθεί από πυρά των αστυνομικών, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επίσης ένα Κοράνι. Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειάς του.

Ο ένοπλος δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης.

Η ταυτότητα του δράστη

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο δράστης ο οποίος επιτέθηκε στον αστυνομικό στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και στη συνέχεια έπεσε νεκρός, είναι ο 39χρονος Karim Cheufri, ο οποίος διέμενε στο Livry-Gargan, ένα προάστιο του Παρισιού.

Αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στο τέλος του 2015, όπου είχε καταδικαστεί για απόπειρα τριπλής ανθρωποκτονίας το 2001.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζαν Ζαμπόν επιβεβαίωσε στο δίκτυο VRT ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στο Παρίσι είναι Γάλλος υπήκοος, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

«Η έρευνα συνεχίζεται. Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι ο ο δράστης είναι γαλλικής υπηκοότητας», ανέφερε ο Ζαν Ζαμπόν.

2017 04 21T092518Z 326452450 RC17EF55DF80 RTRMADP 3 FRANCE SHOOTING

(Η γαλλική αστυνομία στο σπίτι του δράστη. Πηγή: REUTERS/Charles Platiau)

Σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται η Le Monde, για τον Karim είχε ανοίξει έρευνα  τον Φεβρουάριο από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, έπειτα από καταγγελίες για απειλές κατά της ζωής αστυνομικών. Ο Karim τότε ανακρίθηκε, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Αρχικά το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε ότι ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ, ήταν Βέλγος και μαχητής της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα coed.com, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, αφού ο Karim Cheurfi ήταν γνωστός ως Abu Yusuf al-Balkiki.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι οι Αρχές του Βελγίου απέστειλαν την Πέμπτη ένταλμα έρευνας ενός άνδρα στις γαλλικές αρχές, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει προς το παρόν αν αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την επίθεση εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο των Ηλυσίων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Πιερ-Ενρί Μπραντέ δήλωσε ότι μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση ένας δεύτερος άνδρας ταυτοποιήθηκε από τις βελγικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν σχετικά τις γαλλικές. Ο ύποπτος παραδόθηκε και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

Το χρονικό της επίθεσης

Η πλατιά λεωφόρος που οδηγεί μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου ήταν κατάμεστη με Παριζιάνους και τουρίστες που χαίρονταν την ανοιξιάτικη βραδιά, όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Επικράτησε πανικός, με τις μνήμες από τις προηγούμενες επιθέσεις να είναι ακόμα νωπές.

Η αστυνομία εκκένωσε γρήγορα την περιοχή που παρέμεινε άδεια μέσα στη νύχτα εκτός από τους βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και τα περιπολικά της αστυνομίας.

«Λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, εξήλθε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

17880994

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ETIENNE LAURENT)

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους πίσω από την αιματηρή επίθεση

Οι πρώτες πληροφορίες από τα γαλλικά Μέσα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να σημειώθηκε ένοπλη ληστεία. Όμως τελικά ήρθε η ανάληψη ευθύνης: Ο ISIS «χτύπησε» για άλλη μία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε γρήγορα και η ταύτιση του δράστη με συγκεκριμένο άτομο υποδεικνύει κάποιο βαθμό άμεσης επαφής με το Ισλαμικό Κράτος. Η οργάνωση ανέλαβε επίσης και την ευθύνη για επίθεση με αυτοκίνητο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, όταν σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, χωρίς να δώσει για αυτό άλλες πληροφορίες.11

 

drastis4

drastis3 1

2017 04 20T194235Z 294095152 UP1ED4K1IQYNB RTRMADP 3 FRANCE SHOOTING

(Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann)

«Φοβήθηκα. Σκέφτηκα ότι θα πεθάνω»

Η περιγραφή μιας γυναίκας αυτόπτη μάρτυρα συγκλονίζει και αποτυπώνει τον τρόμο με τον οποίο ζουν καθημερινά οι κάτοικοι του Παρισιού έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις του παρελθόντος:

«Ένας άνδρας βγήκε έξω και άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικού, με ένα καλάσνικοφ. Ο αστυνομικός έπεσε κάτω. Άκουσα έξι πυροβολισμούς. Φοβήθηκα. Έχω μια κόρη δύο ετών και σκέφτηκα ότι θα πεθάνω. Στόχευε τον αστυνομικό...».

17882092

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ETIENNE LAURENT)

Η Σελούγκ, βοηθός σε εστιατόριο, είδε με τα μάτια της τον άνδρα να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να ανοίγει πυρ με όπλο, στοχεύοντας τον αστυνομικό. 

 

Πηγή: cnn.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel