Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Η «ΒΑΡΚΙΖΑ» ΤΟΥ 2016

banner roots

Η  «ΒΑΡΚΙΖΑ» ΤΟΥ 2016
24.02.2016 | 13:56

Η «ΒΑΡΚΙΖΑ» ΤΟΥ 2016

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Κώστας Σκούρας

Μύρινα Λήμνου 24 Φεβρουαρίου 2016

Μήνας μεγάλων ιστορικών γεγονότων για τη χώρα μας ο Φεβρουάριος. Με ένα από αυτά θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας σημείωμα. Οι αναλογίες με το σήμερα δίνουν αφορμή για σκέψεις, για εγρήγορση αλλά και ανησυχία. Ό λαός μας βρίσκεται σε συνεχή ένταση και αναβρασμό και μια ματιά στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και διδακτική.

 Ένα από τα βασικά και ενδιαφέροντα θέματα της Ελληνικής ιστορίας των τελευταίων χρόνων  αποτελούν τα γεγονότα που ακολούθησαν την ήττα και αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα το 1944. Όπως είναι γνωστό τα γεγονότα αυτά καθόρισαν την μεταπολεμική πορεία της χώρας. Επιπτώσεις τους βιώνουμε ακόμα και σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από όλες τις πλευρές για να επουλωθούν οι πληγές που δημιουργήθηκαν. Κάθε πάθημα εξάλλου σε όλους τους τομείς της ζωής μας  πρέπει να μας οδηγεί σε περίσκεψη και διδαχή για το μέλλον.

Σύντομο χρονικό

           Στο σημείωμα αυτό δεν θα γίνει λεπτομερής αναφορά στα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ούτε θα αναλυθούν οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στη συμφωνία της Βάρκιζας  στις 12 Φεβρουαρίου του 1945. Θα γίνει δε προσπάθεια να αποφευχθούν μεροληπτικές κρίσεις. Ένα μικρό όμως χρονικό των γεγονότων είναι, νομίζω, απαραίτητο.

  • ·6  Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί επιτίθενται  στην Ελλάδα και στις 27 Απριλίου καταλαμβάνουν την Αθήνα. Η περίοδος της κατοχής αρχίζει.
  • ·29 Απριλίου 1941: Διορίζεται από τις δυνάμεις κατοχής η κυβέρνηση Γεωργίου Τσολάκογλου. Το Ελληνικό κράτος από ΄΄Βασίλειον της Ελλάδος΄΄ ονομάζεται πλέον ΄΄ Ελληνική Πολιτεία ΄΄
  • ·Χειμώνας 1941-1942: Χιλιάδες νεκροί (260.000 περίπου) από την πείνα κυρίως στην Αθήνα. Εκτελέσεις και θηριωδίες από τους κατακτητές
  • · 9 Σεπτεμβρίου 1941: Ίδρυση του  Ε.Δ.Ε.Σ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος)  από τον απόστρατο συνταγματάρχη ΝαπολέονταΖέρβα
  • ·27 Σεπτεμβρίου 1941 :Δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ) στην Αθήνα με σκοπό «...να οργανώσει τις δυνάμεις της λαϊκής εξέγερσης για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της Ελλάδας»
  • ·16 Φεβρουαρίου 1942: Δημιουργείται ο Ε.Λ.Α.Σ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) το στρατιωτικό τμήμα του Ε.Α.Μ
  • ·25 Νοεμβρίου 1942: Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις ανταρτικές ομάδες του Ε.Λ.Α.Σ και του Ε.Δ.Ε.Σ
  • ·1942- ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1944: Συγκρούσεις με τους Γερμανούς στην ύπαιθρο και στις πόλεις από τον Ε.Λ.Α.Σ τον Ε.Δ.Ε.Σ και από άλλες μικρότερες αντιστασιακές οργανώσεις. Συγκρούσεις και μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων
  • ·18 Ιουνίου 1943: Δημιουργία των δοσιλογικών ταγμάτων Ασφαλείας. Η δράση τους ήταν Αντιεαμική, αντικομουνιστική,  φιλική στις δυνάμεις κατοχής. Εκτός αυτών και άλλες αντικομουνιστικές οργανώσεις όπως οι Χίτες, ΠΕΑΝ, ΕΔΕΣ, ΠΑΝ κλπ σε συνεργασία με τους Βρετανούς συγκρότησαν το Αντιεαμικό μέτωπο.

Τα Δεκεμβριανά 1944

           Με την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1944,  ο συγκροτημένος στρατός του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ  υποστηριζόμενος από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού  διεκδικούν την εξουσία. Οι Βρετανοί και οι σύμμαχοί τους στο εσωτερικό της χώρας είναι αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουν. Οι ένοπλες συγκρούσεις αρχίζουν από τη διαδήλωση του ΕΑΜ στις 3 Δεκέμβρη 1944 με 33 νεκρούς και 250 τραυματίες διαδηλωτές. Ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις σε όλη την πρωτεύουσα οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ αποχωρούν  από την Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου και από  τον Πειραιά στις 7 Ιανουαρίου 1945. Πολλοί μαχητές από όλες τις πλευρές (συνολικά περί τις 7.000) και πολλοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Στις 11 Ιανουαρίου οι συγκρούσεις σταματούν ύστερα από συμφωνία του ΕΛΑΣ με τον Άγγλο διοικητή Σκόμπυ. Τα Δεκεμβριανά χαρακτηρίζονται από τους ιστορικούς σαν ΄΄ ο δεύτερος γύρος του εμφυλίου ΄΄.

Η συμφωνία της Βάρκιζας

         Η κυβέρνηση Πλαστήρα και  το ΕΑΜ ύστερα από διαπραγματεύσεις, καταλήγουν στη συμφωνία της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Ο ηττημένος στο πεδίο της μάχης Ε.Λ.Α.Σ αναγκάζεται να παραδώσει τα όπλα. Στις 28 Φεβρουαρίου 1945 η παράδοση έχει ολοκληρωθεί και οι αγωνιστές  βρίσκονται πλέον ανυπεράσπιστοι στις διαθέσεις των δοσίλογων και των παρακρατικών στοιχείων. Η συμφωνία βέβαια προέβλεπε την εκκαθάριση των σωμάτων ασφαλείας, την εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού στρατού, την τιμωρία των συνεργατών του κατακτητή κλπ.

Η ταπείνωση του Ε.Λ.Α.Σ

         Από όλα τα άρθρα της συμφωνίας τηρήθηκε μόνο η παράδοση των όπλων. Η ατελής και εκ των πραγμάτων αναγκαστική αυτή συμφωνία σε βάρος του ΕΛΑΣ, οδήγησε όπως είναι γνωστό σε πράξεις αντεκδίκησης και ανομίας. Ο εμφύλιος πόλεμος του 1946-1949 που ακολούθησε, ήταν, κατά πολλούς ιστορικούς, καρπός της συμφωνίας στη Βάρκιζα που επιβλήθηκε με τα όπλα, αντίθετα με τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Η ταπείνωση του Εαμικού κινήματος δημιούργησε πικρία και μίσος μεταξύ των δύο αντιμαχομένων πλευρών.

Η σημερινή ταξική σύγκρουση

         Σήμερα διεξάγεται στη χώρα μια κορυφαία σύγκρουση χωρίς όπλα ευτυχώς.  Τα   χρεωκοπημένα πολιτικά κόμματα, οι δυνάμεις του εγχώριου παρασιτικού κεφαλαίου, οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, οι διαπλεκόμενοι που επί 40 χρόνια  συσσώρευσαν παράνομο πλούτο, οι καναλάρχες που με τις εταιρίες τους απομυζούσαν το δημόσιο χρήμα, οι ρατσιστές και οι φασίστες, έχουν συμπήξει ένα μαύρο μέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον κατηγορούν  βέβαια ότι θα φέρει τον κομουνισμό όπως γινόταν το 1945 ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως μπορεί να συγκριθεί με το κίνημα του ΕΑΜ της εποχής εκείνης.  Οι τομές όμως που έχει  δεσμευτεί ότι θα κάνει, θίγουν προνόμια και αναδιατάσσουν την κοινωνία υπέρ των αδύναμων στρωμάτων.

Η νέα ΄΄Βάρκιζα΄΄

           Οι δυνάμεις του συστήματος όπως τότε έτσι και σήμερα πολεμούν λυσσαλέα. Χρησιμοποιούν την οικονομική τους ισχύ, τον κρατικό μηχανισμό τον οποίο ελέγχουν ύστερα από 40 χρόνια αναξιοκρατίας και ρουσφετολογίας. Με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν κάθε θετική προσπάθεια, συκοφαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και καλλιεργούν κλίμα παραίτησης και μηδενισμού. Δεν διστάζουν να   συντονίζονται με τον εξωτερικό παράγοντα που καθορίζει αυτή τη στιγμή την επιβίωση της χώρας.

           Θέλουν να τον στραγγαλίσουν, να τον εξοβελίσουν, να τον διασύρουν και τελικά να τον οδηγήσουν σε  παράδοση. Να τον σύρουν σε μια νέα ΒΑΡΚΙΖΑ το 2016 σαν να μην διδάχτηκαν τίποτα από τη  Βάρκιζα του 1945. Όποιοι όμως  και να είναι στο τέλος οι νικητές, πρέπει η αντιπαράθεση να μην οδηγήσει σε  ακραίες πράξεις.  Από το διχασμό αυτόν καμία πλευρά δεν θα βγει κερδισμένη.   Η Αριστερά του 2016 πρέπει να δείξει υπομονή και σοφία και να αποφύγει τις παγίδες που κρύβονται και στα δύο άκρα της. Την υποταγή και ενσωμάτωση στο σύστημα από τη μία πλευρά, και από  την  άλλη  την ανεδαφική δογματική ακαμψία.

Βρετανικό άρμα στα Δεκεμβριανά 1944.

5th Scottish Parachute Battalion Athens 1944.jpg

Παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ

μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας 12-2-1945

Varkiza_symfonia_1945 a

Αντάρτες του ΕΛΑΣ κλαίνε κατά την παράδοση των όπλων τους...

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/08/hsymfoniatisvarkizas.jpg

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel