Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Εντελώς ανοχύρωτη η Λήμνος στον αφθώδη πυρετό
Εντελώς ανοχύρωτη η Λήμνος στον αφθώδη πυρετό
23.04.2026 | 09:55

Εντελώς ανοχύρωτη η Λήμνος στον αφθώδη πυρετό

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η εικόνα που διαμορφώνεται στο λιμάνι της Μύρινας δεν αφήνει κανένα περιθώριο ωραιοποίησης.

Η Λήμνος, σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου για τη διασπορά του αφθώδους πυρετού στο Βόρειο Αιγαίο, εμφανίζεται ουσιαστικά χωρίς καμία γραμμή άμυνας.

Ο ψεκασμός των οχημάτων που φτάνουν στο νησί, έχει σταματήσει εδώ και κοντά δύο μήνες!

Από την άλλη, η υπόθεση της απολυμαντικής τάφρου συμπυκνώνει, με σχεδόν ενοχλητική καθαρότητα, όλες τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Για την ακρίβεια, η υπόθεση θα ήταν για γέλια αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά! 

Την απολυμαντική τάφρο την ζητούσαν επισταμένως οι κτηνοτρόφοι του νησιού δύο χρόνια πριν για προστασία από την ευλογιά!  Εν τέλει κατασκευάστηκε με χρήματα ιδιώτη και από εκεί και πέρα φαίνεται πως έγιναν όλα λάθος! Λάθος σημείο, λάθος προδιαγραφές και τελικά εγκατάλειψη αυτού του εγχειρήματος! 

Σήμερα, η τάφρος δεν λειτουργεί, που σημαίνει πως αυτή η γραμμή άμυνας κατέρρευσε πριν καν κλείσει ελάχιστες ημέρες λειτουργίας! 

Αυτή τη στιγμή, ο χώρος είναι αποκλεισμένος και πέφτουν στοιχήματα για το πότε θα απομακρυνθεί το βουνό από τα χώματα και τα τσιμέντα που στέκουν εκεί δίπλα από την κατασκευή της! 

Άρα, οχήματα αποβιβάζονται κανονικά, χωρίς καμία διαδικασία απολύμανσης, την ώρα που η γειτονική Λέσβος «βράζει», από το υψηλό φορτίο αφθώδους πυρετού!

Η κατάσταση αυτή, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών! Η Λήμνος δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή κανέναν ενεργό μηχανισμό προστασίας στην κύρια πύλη εισόδου της!

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου, Γιώργος Τζαρίμης, ανέφερε στον σταθμό μας ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον Έπαρχο, αναμένονταν να τοποθετηθεί απολυμαντική «αψίδα» στο λιμάνι, μέσω της οποίας θα διέρχονται τα οχήματα για ψεκασμό. Όπως είπε, η δέσμευση ήταν ότι η εγκατάσταση θα ήταν έτοιμη την Τετάρτη 22 Απριλίου. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί!

Η Λήμνος, λοιπόν, είναι απολύτως εκτεθειμένη. Και οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν! 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

 

stenos pccom

xrysafi400

pantelaroudis

greek radios

youtube channel