Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το AegeanDocs τα κατάφερε!

banner roots

Το AegeanDocs τα κατάφερε!
12.10.2020 | 19:09

Το AegeanDocs τα κατάφερε!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Ένα μικρό κινηματογραφικό και οργανωτικό θαύμα συντελέστηκε σε 8 νησιά του Β. Αιγαίου το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Το AegeanDocs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αιγαίου υποδέχθηκε σε 10 αίθουσες, κάθε μέρα, εκατοντάδες θεατές, οι οποίοι ακολούθησαν με αυστηρότητα και υπευθυνότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο. Με θερμομέτρηση στην είσοδο, χρήση μάσκας, που μοίραζε δωρεάν το Φεστιβάλ και ειδική ταξιθέτηση στις αίθουσες για να τηρούνται οι αποστάσεις όπως προβλέπουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην 8η διοργάνωση του Φεστιβαλ ήταν η Λήμνος, σε δύο αίθουσες, πρωί και απόγευμα, στην Μύρινα στο Θέατρο Μαρούλα και στο Μούδρο. 21 σκηνοθέτες και παραγωγοί ταξίδεψαν στην Λήμνο, μίλησαν με το κοινό και συνδέθηκαν μέσω live streaming με τους θεατές στην Μυτιλήνη (Σινεμά Αρίων), στο Πλωμάρι, στην Ικαρία, στην Χίο, στους Φούρνους, στα Ψαρά, τον Αη Στράτη και τις Οινούσσες.

Το πρόγραμμα προβολών περιλάμβανε 42 ταινίες εκ των οποίων οι 27 πήραν μέρος σε 3 διαγωνιστικά προγράμματα: Βραβείο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, αξίας 1.000€, Βραβείο Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ, αξίας 1.000€ και Βραβείου Νέου Δημιουργός αξίας, 1.000€.

Η διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης αρνήθηκε να δώσει στο AegeanDocs το Δημοτικό Θέατρο επικαλούμενη όπως ανέφερε επί λέξει «το μεταναστευτικό ζήτημα και τον κορωνοϊό». Ο κινηματογράφος Αρίων, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το Δημοτικό Θέατρο,λειτουργεί κανονικά με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις ημέρες του Φεστιβάλ φιλοξένησε το AegeanDocs έναντι ενοικίου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2015, όταν η κρίση του προσφυγικού έφερνε κάθε μέρα 120.000 ανθρώπους στο νησί.Για αυτό το λόγο, το AegeanDocs μετέφερε φέτος την έδρα του στην Λήμνο διατηρώντας παράλληλα στην Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά όλες τις αίθουσες προβολής.

aegeandocslimnos

Τα βραβεία του Φεστιβάλ

Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:
· «Μέχρι την Θάλασσα» / Ελλάδα, του Μαρκου Γκαστίν.
Βραβείο καλύτερης Ευρωπαικής ταινίας
Μοιράζεται στις ταινίες:
· «Yeses» / Ισπανία,  του Miguel Forneiro και
· «Arabic Secret» / Πολωνία, της Julia Groszek.
Βραβείο καλύτερου Νέου Δημιουργού:
Στον Jonathan Ofek για την ταινία «The Ashram Children» / Ισραήλ.
Εύφημος Μνεία δόθηκε στις ταινίες:

  •  «Sundays»,Ελλάδα / Γαλλία, της Alethea Avramis,  για τη συμβολή της ταινίας στην κατανόηση της ταυτότητας των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ.
  • «Όπου Υπάρχουν Άνθρωποι» / Ελλάδα, του Νίκου Μεγγρελη για την ανάδειξη της προσφοράς της οργάνωσης «Γιατροι του Κόσμου»
  • «L’ Américaine» / Γαλλία, του Joachim Michaux για την εξαιρετική χρήση προσωπικών αρχείων.
  • «O Γιώργος του Κέδρου» / Ελλάδα, των Γιάννη και Γιώργου Κολόζη για την μελέτη τους στο Χρόνο και τη Μνήμη.

Το Storydoc για την διοργάνωση του 8 ου AegeanDocs είχε την υποστήριξη των:

Υπουργείο Πολιτισμού, ΕΟΤ, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ΕΚΚ, ΠΙΟΠ, Γαλλικό Ινστιτούτο, Νορβηγική Πρεσβεία, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways.

 

Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel