Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>“Επίταξη” των ΠΕΠ ζητά η κυβέρνηση

the roots web banners 06

“Επίταξη” των ΠΕΠ ζητά η κυβέρνηση
02.04.2020 | 14:11

“Επίταξη” των ΠΕΠ ζητά η κυβέρνηση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Τα κονδύλια των Περιφερειών από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα επιχειρεί να επιτάξει η κυβέρνηση, καλώντας τους Περιφερειάρχες να συμβάλλουν στη μεγάλη μάχη της χώρας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σχετική επιστολή έφτασε στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την Δευτέρα και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος ζητά την συνδρομή όλων των Περιφερειακών Αρχών με την εκχώρηση πιστώσεων των ΠΕΠ προς τα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, τόσο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), εάν αυτό απαιτηθεί, με σκοπό την αποτελεσματική υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων.

Στην ίδια επιστολή γίνεται λόγος για “συνεργασία” ώστε όλες οι ενέργειες που αφορούν εξειδικεύσεις μέτρων, προσκλήσεις και εντάξεις νέων έργων των ΠΕΠ στο επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη αυτής της περιόδου των ειδικών συνθηκών που διανύουμε, να γίνονται πάντοτε έπειτα από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού.

Όπως τονίζει ο Υφυπουργός Επενδύσεων προς τους Περιφερειάρχες, η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο διασφάλισης των απαιτούμενων αυτών πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), καλείται να συντονίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, προκειμένου τα μέτρα που σχεδιάστηκαν να υλοποιηθούν σε κεντρικό επίπεδο και όχι αποσπασματικά, ώστε να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη σπατάλη δυνάμεων και αστοχία πόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εντολή στα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη εξάπλωση του ιού να χρησιμοποιήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ήδη αρκετούς πόρους, προκαλεί όμως ήδη ανησυχία στην αυτοδιοίκηση η “επίταξη” ουσιαστικά των ΠΕΠ, καθώς τα χρήματα αυτά ανήκουν ξεκάθαρα στις Περιφέρειες οι οποίες επιλέγουν τις δράσεις και τα έργα που θα υλοποιήσουν.

Σε απαντητική επιστολή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σημειώνει πως οι Περιφέρειες θα συμβάλλουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζουν όμως πως στην εκχώρηση πόρων από τα ΠΕΠ θα εξετάσουν το ζήτημα εφόσον υπάρξουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και αφού εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι στα Τομεακά Προγράμματα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel