Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πρόλαβε ο Βορίδης με αύξηση στα Σχέδια Βελτίωσης
Πρόλαβε ο Βορίδης με αύξηση στα Σχέδια Βελτίωσης
24.01.2020 | 13:12

Πρόλαβε ο Βορίδης με αύξηση στα Σχέδια Βελτίωσης

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Σε γενναία αύξηση για τον προϋπολογισμό του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε χθες από το γραφείο του Υπουργού, Μάκη Βορίδη, για όλη την Ελλάδα!

Υπενθυμίζουμε ότι η Απόφαση για την ενίσχυση των προϋπολογισμών των Σχεδίων Βελτίωσης με υπερδέσμευση έχει ληφθεί (ΦΕΚ) από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ το ύψος που ανακοινώνει η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Βόρειο Αιγαίο, καθώς θα ενταχθούν πάνω από τους μισούς δικαιούχους (ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 2 στους 3).

Η αύξηση
Η αύξηση του προϋπολογισμού ανέρχεται σε ποσοστό 57%. Συγκεκριμένα από τα 16.560.000 ευρώ (οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου υπέβαλαν προτάσεις για 80.480.888 ευρώ) μας κατανέμουν 29.658.452 ευρώ, ώστε ο προϋπολογισμός για την περιφέρειά μας να φτάσει στα 46.218.452 ευρώ!

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σ’ αυτή τη φάση μπορεί να εντάσσονται ένας στους δυο και όχι όλοι, αυτό όμως το ποσοστό είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση και μάλιστα υπερκαλύπτει τη μείωση κατά 40% που είχε επικαλεστεί με ερώτησή του ως Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2018 ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας αύξηση από τον τότε Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου (ζητούσε μάλιστα πρόσθετη μοριοδότηση στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την ευλογιά). Εντύπωση προκαλεί η άγνοια που είχαν τη Δευτέρα κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο ο Υφυπουργός Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας, σε σχέση με τα όσα ανακοίνωσε χθες με συγκεκριμένα ποσά ο ίδιος ο Υπουργός!

screenshot 3 2

Η ανακοίνωση Βορίδη
Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, έχει ως ακολούθως: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αίσθημα ευθύνης και συνεπής στις δεσμεύσεις του για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, αυξάνει τον αριθμό των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας.

Ο κ. Βορίδης προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011. Η δυνατότητα υπερδέσμευσης η οποία παρέχεται, συντελεί ουσιαστικά στην άμεση ολοκλήρωση από τις Περιφέρειες της αξιολόγησης και της ένταξης επενδύσεων στο Μέτρο. Έτσι οριστικοποιήθηκε η κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, συνεκτιμώντας παράγοντες που άπτονται: •του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που εκδηλώθηκε σε κάθε Περιφέρεια, •των προτεραιοτήτων της πολιτικής στόχευσης του μέτρου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην σχετική πρόσκληση και αφορούν στην ενθάρρυνση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση περιβαλλοντικών επενδύσεων, καθώς και της λογικής σύγκλισης των Περιφερειών.

Με την υπογραφή της σχετικής τροποποίησης της πρόσκλησης του Μέτρου που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Δρ Κ. Μπαγινέτας, οι Περιφέρειες πλέον μπορούν, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ενίσχυσης, να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης». Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Με αίσθημα ευθύνης, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις πολιτικές μας προτεραιότητες για την στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας προχωράμε συντονισμένα και μεθοδικά στην υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού μας για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης και διαθέτοντας συνολικούς πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ για την έγκριση από τις Περιφέρειες των αιτήσεων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν στη σχετική πρόσκληση.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του προγραμματισμού μας, που ξεκίνησε με την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου στοχοθεσίας, την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Περιφέρειες και βεβαίως την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδύσεων. Με τις κινήσεις αυτές, θέτουμε τις βάσεις και προσδοκούμε το 2020 να αποτελέσει έτος επενδυτικής επανεκκίνησης της αγροτικής μας οικονομίας, προσδίδοντας νέα δυναμική στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της πατρίδας μας».

Πηγή: nealesvou.gr

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018