Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Περιφερειάρχης δεν θα γίνετε με το μεταναστευτικό!»

the roots web banners 06

«Περιφερειάρχης δεν θα γίνετε με το μεταναστευτικό!»
28.11.2019 | 09:54

«Περιφερειάρχης δεν θα γίνετε με το μεταναστευτικό!»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Πυρά κατά όλων των παρατάξεων που άσκησαν κριτική στην Περιφερειακή αρχή και προσωπικά στον Περιφερειάρχη για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό, στη σκιά των κυβερνητικών ανακοινώσεων, εξαπέλυσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χίο, ο γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός.

Παρά το γεγονός ότι η κριτική που ασκήθηκε αφορούσε προσωπικά τους χειρισμούς του Περιφερειάρχη, ο οποίος όπως ειπώθηκε ενημέρωνε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το προσφυγικό, αλλάζοντας θέσεις ανάλογα με τις συνθήκες και χωρίς να ενημερώσει επίσημα τις παρατάξεις για όσα συζητούνταν στις επαφές του στην Αθήνα, ο κ. Χατζηκομνηνός - σε ρόλο συνηγόρου - επιδόθηκε σε κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν.

Στο στόχαστρο του Αντιπεριφερειάρχη βρέθηκαν η απούσα από την συνεδρίαση, πρώην Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, ο επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας και ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Γιάννης Σπιλάνης.

Το «κατηγορώ» Χριστόφα

Είχε προηγηθεί η αιχμηρή τοποθέτηση Χριστόφα που κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για «μισές αλήθειες», καθώς και για «ανακοινώσεις» μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία όπου ο Περιφερειάρχης είχε αναρτήσει φωτογραφία από συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς ποτέ να ενημερώσει για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή, καθώς και η ανάρτησή του στο facebook αρχές Νοεμβρίου όπου ο κ. Μουτζούρης «ανακοίνωσε» το κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας και τη δημιουργία κλειστής δομής πριν από τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Ζητάμε σαφείς θέσεις, και όχι συνθηματολογίες. Στο τέλος της θητείας σας εσείς θα φύγετε και εμείς θα μείνουμε εδώ στα νησιά, ν’ αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας», είπε μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος αμφισβήτησε αν ήταν ενήμερος ο Περιφερειάρχης για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση Χριστόφα ήταν όμως εκείνη που προκάλεσε την οργή από πλευράς Χατζηκομνηνού, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι κατέβηκε ανεξάρτητος στις εκλογές (ψέγοντας τις άλλες παρατάξεις ότι εκπροσωπούν κόμματα), αλλά τονίζοντας επίσης ότι «έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να κάνει το σχέδιο που έχει εκπονήσει» και παρόλο που η περιφερειακή αρχή θα σεβαστεί τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν κλειστά κέντρα.

Έψεξε μάλιστα τον επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» για το «κατηγορώ» σε βάρος του Περιφερειάρχη παρουσιάζοντας ως «έργο» για το μεταναστευτικό, τις υποσχέσεις του κ. Μουτζούρη την ημέρα της ορκωμοσίας του ότι θέτει το θέμα σε προτεραιότητα, καθώς και το ότι… δεν πήγε στην πρώτη συνάντηση των Περιφερειαρχών στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τους δημάρχους στη Μυτιλήνη για το μεταναστευτικό, όπου πέραν ενός ψηφίσματος δεν πάρθηκε απόφαση για καμιά ουσιαστικά συντονισμένη ενέργεια.

Οι θέσεις… Αντιπεριφερειαρχών

Το μανιφέστο Χατζηκομνηνού προχώρησε και ένα βήμα… πιο κάτω, βγάζοντας στη «φόρα» τις παρασκηνιακές συζητήσεις που είχαν γίνει μετεκλογικά για ενδεχόμενη συνεργασία των παρατάξεων με την Περιφερειακή αρχή σε εφαρμογή της απλής αναλογικής. «Εσείς δεν ήσασταν που για μια έμμισθη θέση Αντιπεριφερειάρχη σαμποτάρατε τη συνεργασία;», είπε χαρακτηριστικά. «Τι ζητάτε και δεν βρήκατε, δεν θέλετε έναν αγωνιστή Περιφερειάρχη ανοιχτό σε συνεργασίες;», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ κατέληξε: «Περιφερειάρχης δεν θα γίνετε με το μεταναστευτικό!» χρησιμοποιώντας, όπως ανέφερε, τη φράση που ο ίδιος ο κ. Μουτζούρης είπε στον επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», σε συνάντηση των επικεφαλής παρατάξεων που είχε καλέσει ο Περιφερειάρχης λίγο πριν την συνεδρίαση. «Αυτό προλάβατε να το κάνετε εσείς!», απάντησε ο κ. Χριστόφας.

Ο Χιώτης σύμβουλος της παράταξής του, Καμπούρης Στέλιος, απάντησε επίσης στον κ. Χατζηκομνηνό για τις κατηγορίες όσον αφορά τις «καρέκλες», λέγοντας ότι «οι δικοί σας εκλεγμένοι στη Χίο ήταν που ήθελαν όλοι να γίνουν αντιπεριφερειάρχες και δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν υπήρξε συνεργασία». Απάντησε επίσης και για τα περί «ανεξάρτητου» συνδυασμού λέγοντας ότι «οι φήμες ήθελαν ότι ο βουλευτής της Λέσβου, σημερινός Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στήριξε το δικό σας συνδυασμό».

Κατά Καλογήρου

Ο Αντιπεριφερειάρχης στράφηκε και προσωπικά κατά της πρώην Περιφερειάρχη, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς για το Αιγαίο» Χριστιάνας Καλογήρου, σχολιάζοντας την απουσία της απ’ τη συνεδρίαση. «Αν νιώθει άβολα να κουβεντιάζει για το μεταναστευτικό επειδή είναι κυβερνητικό στέλεχος και δεν μπορεί να τα βρει μέσα της, αν θα στηρίξει τον τόπο ή τις επιλογές της κυβέρνησης , καλό θα είναι να παραιτηθεί από τη θέση της για να μην έχει το δίλημμα αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και κατά Σπιλάνη…

Τέλος, επίθεση εξαπέλυσε και κατά του επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Γιάννη Σπιλάνη, λέγοντας ότι «δεν έχετε το δικαίωμα να μας κουνάτε το δάκτυλο γιατί η κυβέρνησή σας άνοιξε τα σύνορα». Άσκησε επίσης κριτική για τις σχεδόν μηδενικές επιστροφές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και για τους χειρισμούς των πρώην υπουργών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε, τελικά, να υιοθετήσει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων των νησιών.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel