Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τιμή στους «ηττημένους λευκούς» της Ρωσίας στη Λήμνο
Τιμή στους «ηττημένους λευκούς» της Ρωσίας στη Λήμνο
21.09.2019 | 17:50

Τιμή στους «ηττημένους λευκούς» της Ρωσίας στη Λήμνο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Του Λάμπρου Ζαχαρή

Και φέτος όπως κάθε χρόνο, ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στη Λήμνο για να τιμήσει τους εξόριστους προγόνους τους μετά των διωγμό που υπέστησαν από τη σοβιετική ηγεσία.

Μια άγνωστη ιστορία τις ελληνορωσικής φιλίας στο ευρύ κοινό, τίμησε αντιπροσωπεία Ρώσων πριν από λίγες μέρες. Φέτος συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από τότε που πάνω από 30.000 Ρώσοι στρατιωτικοί και πολίτες έψαξαν καταφύγιο στο νησί της Λήμνου, κυνηγημένοι από τους Μπολσεβίκους που βρίσκονταν στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολύμελής αντιπροσωπεία Ρώσων κατέθεσε Στεφάνι στο Ρωσικό Μνημείο στην τοποθεσία Ρωμαίικος Γιαλός.

Την ίδια στιγμή, κατέθεσαν στεφάνια στο Κοζάκικο Νεκροταφείο στην Πούντα και στο Μνημείο Ρώσων Ναυτών, στην Αυλή της Ευαγγελίστριας στο Μούδρο.

Πρόκειται για τον τριήμερο εορτασμό των «Ημερών Ελληνορωσικής Φιλίας».

Τι έγινε όμως πριν από 99 χρόνια;

Το 1920 μετά την ήττα του τσαρικού στρατού των «Λευκών Ρώσων», τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν προς την Κριμαία και από εκεί σκορπίστηκαν σε διαφορετικά σημεία, γύρω από τη Μεσόγειο.

Τραγούδια της εποχής μάλιστα, περιγράφουν τη φυγή τους από την Κριμαία μέσα σε «καπνούς και σε φωτιά». Περίπου 500 άτομα από τους αφιχθέντες στο νησί θα μείνουν για πάντα στο νησί της Λήμνου, νικημένα από τις αρρώστιες. Αυτούς τους ανθρώπους τίμησαν οι απόγονοί τους.

Παράλληλα τιμήθηκαν 70 Ρώσοι στρατιώτες, που έπεσαν για την ελευθερία της Λήμνου το 1770. «Στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τη Ρωσία, η Λήμνος κατέχει μια ξεχωριστή θέση, αφού σε αυτήν τη γωνιά του Αιγαίου έζησαν, πολέμησαν και ετάφησαν πολλοί Ρώσοι, η μνήμη των οποίων τιμάται εδώ και 16 χρόνια κάθε χρόνο το φθινόπωρο, με τον εορτασμό των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας», επισημαίνει στο Sputnik o Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης.

«Από τα Ορλωφικά και μέχρι τους ηττημένους του Λευκού Στρατού που βρήκαν καταφύγιο στη χερσόνησο της Πούντας το 1920, γράφτηκαν πολλές σελίδες στην κοινή ιστορία, ενώ στο νησί υπάρχουν μνημεία και άλλοι τόποι ιστορικής μνήμης που μας υπενθυμίζουν τη ρωσική παρουσία στο πέρασμα των χρόνων», προσθέτει. «Οι Ημέρες Ρωσοελληνικής Φιλίας αποτελούν μία σταθερή υπενθύμιση των δεσμών της Λήμνου με τη Ρωσία και της κοινής ιστορικής μνήμης, ενώ δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους και επισκέπτες της Λήμνου να γνωρίσουν στοιχεία του ρωσικού πολιτισμού και της ρωσικής ορθόδοξης παράδοσης, μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ετησίως, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων και χορωδιών από τη Ρωσία», καταλήγει ο δήμαρχος του νησιού.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μετάβαση των «ηττημένων λευκών» στη Λήμνο, αναμένεται η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων.

 

Πηγή: sputnik.gr

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018