Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Με εμπιστοσύνη και ευθύνη προχωράμε

banner roots

Με εμπιστοσύνη και ευθύνη προχωράμε
04.05.2019 | 21:26

Με εμπιστοσύνη και ευθύνη προχωράμε

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου*

Οι Τοπικές Αρχές, Δήμοι και Περιφέρειες, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους βρισκόμαστε μπροστά στην κρίση των συμπολιτών μας, στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Συνηθίζεται με την ολοκλήρωση ενός κύκλου, μιας θητείας, να γίνεται «απολογισμός του έργου», όπως λέγεται. Καμιά αξία δεν θα είχε αυτό σήμερα. Οι συμπολίτες μας, οι συμπολίτες μου στο Βόρειο Αιγαίο, γνωρίζουν τι κάναμε, τι κάνουμε και τι προγραμματίζουμε να κάνουμε. Το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται σε κίνηση. Και φυσικά δεν υπάρχει περιγραφή καλύτερη από την ίδια την εμπειρία των ανθρώπων.

Συστηματικά επιχειρήσαμε -και πετύχαμε πιστεύω- αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και μέσα στις δυσκολίες της εποχής, να κάνουμε το καλύτερο και αυτό παρά τη δοκιμασία του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος, ένα πρόβλημα πρωτόγνωρης συνθετότητας, μπροστά στο οποίο βρέθηκε η κοινωνία τριών νησιών της Περιφέρειάς μας,

Η φιλοσοφία μας και ο οδηγός μας είναι, βρίσκεται, σε μια λέξη: Αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει σημασία και νόημα για τους ανθρώπους.

Μικρά και μεγάλα έργα. Μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, σε μια εσωτερική συνοχή και ενότητα, αποδίδουν σήμερα, αποδίδουν και σταθερά βελτιώνουν την καθημερινή ζωή στον τόπο μας.

Σήμερα προχωράμε. Και ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να προχωρήσουμε. Η δική τους εμπιστοσύνη είναι και το θεμέλιο και η δύναμη και η έμπνευση για την επόμενη φάση.

Στη νέα περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα επιμείνουμε, με πνεύμα ενότητας και δημιουργικής συνεργασίας, στην ίδια κατεύθυνση. Θα επιμείνουμε στην αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων του τόπου μας και των ανθρώπων του. Με σκοπό τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας, τη βελτίωση του εισοδήματος, τις καλύτερες συνολικά συνθήκες ζωής.

Στο πρόγραμμά μας παραθέτουμε κωδικοποιημένα τις ιεραρχήσεις, τις προτεραιότητες, τα επόμενα βήματά μας.

Δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω την αξία του αγροδιατροφικού μας τομέα. Γι’ αυτό και του αποδίδουμε, όπως επιβάλλεται, τη σημασία που έχει. Η αξία του για τον τόπο μας είναι ένα ανεξάντλητος πλούτος.

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για τα τοπικά προϊόντα μας, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και αποκτώντας αυτά ταυτότητα, να μπορούν να βρουν καλύτερη θέση στην αγορά και καλύτερη τιμή. Ενισχύοντας έτσι άμεσα το εισόδημα των παραγωγών μας. Εκτός από το λάδι και τη βρώσιμη ελιά, τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούμε περιλαμβάνουν το μέλι, τη βιοποικιλότητα, τα αρωματικά μας φυτά και τα υποπροϊόντα του σταφυλιού και της οινοποιίας. Έτσι, πέρα από την ενίσχυση του εισοδήματος που αυτή η πρωτοβουλία θα οδηγήσει διευρύνοντας την οικονομία που αναπτύσσεται γύρω από τα τοπικά προϊόντα, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Υπογραμμίζω, επίσης, ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για μας, για τα νησιά μας, η ενίσχυση του τουρισμού μας. Τα νησιά μας, ως τόπος προορισμού, με το ιδιαίτερο κάλος, την ποικιλία της φύσης, την αξία των προϊόντων του, τις ευκαιρίες απόλαυσης και βιωμάτων που προσφέρουν, δεν έχουν, με την έννοια αυτή, ανταγωνισμό. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη συνυπάρχει με την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου και της μοναδικής σε ποικιλομορφία φύσης μας.

Ιδιαίτερη αξία αποδίδουμε στην πολιτική προστασία. Ο κίνδυνος δεν μπορεί να μηδενιστεί. Μπορούμε, όμως, σημαντικά να τον περιορίσουμε. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχέδιο προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, που συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή σε κάθε νησί. Είναι μεγάλη η εγρήγορσή μας πάντα σε αυτόν τον τομέα.

Κάθε τόπος, κάθε Περιφέρεια, κάθε εποχή, έχει τα δικά της προβλήματα. Εκεί που υπάρχει ένα αυθεντικό πνεύμα ενότητας και μια συνείδηση συλλογικής πορείας, τα προβλήματα βρίσκουν λύσεις και η ζωή των ανθρώπων βελτιώνεται. Με αυτή την αρχή πορευόμαστε.

 

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το