Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Best of... Λήμνος

the roots web banners 06

Best of... Λήμνος
18.04.2019 | 12:23

Best of... Λήμνος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Λήμνος, το νησί του θεού της φωτιάς Ήφαιστου. Στεριά που γεννήθηκε μετά από πολλές ακραίες γεωλογικές δραστηριότητες, εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η Λήμνος διαθέτει ανόθευτους και γραφικούς προορισμούς, με χαρακτηριστική φυσική ομορφιά και ποικιλία τοπίων. Οι παραλίες του νησιού είναι ιδανικές για οικογενειακές διακοπές αλλά και για θαλάσσια σπορ. Τα νερά είναι πεντακάθαρα ενώ πολλοί απάνεμοι όρμοι και αμμώδεις παραλίες εξυπηρετούν τους επισκέπτες του νησιού για να απολαύσουν τη θάλασσα, το ψάρεμα και τις θαλάσσιες εκδρομές. Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο, τουριστικές υποδομές και ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές κοντά στη φύση.

Δοκιμάστε τους βραβευμένους αρωματικούς οίνους, ο «δρόμος του κρασιού» διασχίζει όλο το νησί. Προμηθευθείτε θυμαρίσιο μέλι και τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Θαυμάστε τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, απολαύστε τον παραδοσιακό τρόπο γλεντιού σε ένα από τα καλοκαιρινά πανηγύρια.

Πρωτεύουσα του νησιού η Μύρινα, κτισμένη μεταξύ δύο φρουρίων. Πήρε το όνομά της από την κόρη του αρχαίου βασιλιά Ιωλκού Κρηθέα. Όμορφη, γραφική, επιβλητική με το πανέμορφο κάστρο της πάνω από την παραλία του Ρωμέικου Γυαλού, που είναι γεμάτος παραδοσιακά αρχοντικά. Η θέα και το τοπίο από το κάστρο είναι θαυμάσια, σε συνδυασμό με την παρουσία των μικρών ελαφιών που ζουν ελεύθερα εκεί.
Βορειότερα της σύγχρονης πόλης, βρίσκεται ο Αρχαιολογικός χώρος της Προϊστορικής Μύρινας, στην περιοχή Αυλώνα, με χαρακτηριστικότερο το Ιερό της Αρτέμιδος.

Απολαύστε το μπάνιο σας στις παραλίες της Μύρινας, που είναι βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία, δοκιμάστε τοπικούς μεζέδες στις παραδοσιακές ταβέρνες της πόλης, επισκεφθείτε τις εκκλησιές, περπατήστε στα σοκάκια της και την αγορά.

• Bird-watching στη Λήμνο: Η Λήμνος διαθέτει σημαντικούς υγροβιότοπους, που λειτουργούν ως μεταναστευτικοί σταθμοί για πολλά αποδημητικά πουλιά. Η ευρύτερη περιοχή των λιμνών Αλυκή, Χορταρόλιμνη, Ασπρόλιμνη, προστατεύεται από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα νερά της βροχής σχηματίζουν υγρότοπους στο Διαπόρι και στην παραλία του Θάνους, που λειτουργούν ως οικότοποι και καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη.

• Ιαματικά λουτρά: Μία παράκαμψη στο δρόμο που ενώνει τη Μύρινα με τον Κορνό, βρίσκονται οι ιαματικές πηγές Θέρμα, γνωστές για την ιαματική τους δράση από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τις μελέτες, το νερό είναι πόσιμο και επίσης κατάλληλο για λουτροθεραπεία. Χρησιμοποιείται τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες του νησιού.

• Τοπικά προϊόντα: Η καλλιέργεια και εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων του νησιού έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, όπως φανερώνουν τα αρχαία ευρήματα.

Γαλακτοκομικά, κρασί, μέλι και σιτηρά, είναι τα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε, οπωσδήποτε.

Το θυμαρίσιο μέλι του νησιού ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, με γνωστότερο το «καλαθάκι» Λήμνου, όπου το τυρί πήζει, παραδοσιακά, μέσα σε πλεκτά καλαθάκια από βούρλα.

Από το ντόπιο αλεύρι, εξαιρετικής ποιότητας, παράγονται εκλεκτές ποικιλίες από νόστιμα παξιμάδια και αφράτα ψωμιά.

Το ηφαιστειογενές έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη «Λήμνια άμπελο» προσφέρουν, από τους αρχαίους χρόνους, εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, από διαλεχτούς αμπελώνες, σε πολλές ποικιλίες.

• Ο Γίγαντας Κούκωνας του Μούδρου: Διαβάστε, ακούστε, αφηγηθείτε το ομώνυμο απολαυστικό παραμύθι, που έχει στοιχεία από τις αρχαίες παραδόσεις που μιλάνε για τον μισάνθρωπο χαρακτήρα των Κουκώνων στο Κουκονήσι του Μούνδρου.

• Κεχαγιάδες της Λήμνου: Οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές της Λήμνου, επιστάτες σε βοσκοτόπια, κοπάδια και κτήματα. Ανέπτυξαν τη δική τους παράδοση τόσο στο χορό όσο και στο τραγούδι. Χαρακτηριστική, επίσης, η παραδοσιακή του φορεσιά, με την αντρική βράκα και τη μαντίλα τυλιγμένη στο κεφάλι.

Δίπλα στον Κοντιά, βρίσκεται η Τσιμανδρία ή τα Τσιμάντρια, όπως ονομάζεται το χωριό των Κεχαγιάδων.  Οι κάτοικοι του χωριού διατηρούν με ευλάβεια την παραδοσιακή μουσική, τους χορούς και την τοπική ενδυμασία της Λήμνου, οργανώνοντας εκδηλώσεις και συμμετέχοντας σε παραδοσιακά φεστιβάλ.

Πηγή: nakasbook

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το