Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ταξίδι στην Τουρκία πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μούδρου

banner roots

Ταξίδι στην Τουρκία πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μούδρου
19.06.2017 | 13:17

Ταξίδι στην Τουρκία πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μούδρου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η τριετής δράση στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+/KA2 που υλοποιεί το 1ο ΕΠΑΛ Μούδρου έκλεισε με την επίσκεψη τριών καθηγητών και δύο μαθητών στη γειτονική μας Τουρκία. Συγκεκριμένα από 8 έως 13 Ιουνίου 2017 οι καθηγητές Γιώργος Πανταζής, Αναστασία Ζώη και Λάζαρος Σιδηρόπουλος συνοδεύοντας τους μαθητές Θεοδόση Λέττο και Πέτρο Βόγιο μετέβησαν στην πόλη Bayramic της επαρχίας του Τσανάκαλε.

Στη διμερή αυτή συνάντηση αυτή έδωσε το παρόν και ο συντονιστής του προγράμματος από τη Γερμανία, Johannes Traut.

Για άλλη μια φορά μαθητές και καθηγητές συνεργάστηκαν με τους ξένους εταίρους αναπτύσσοντας θέματα του έργου που αφορούσαν τα επακόλουθα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τον αντίκτυπο αυτών στη ζωή των κατοίκων στις γειτονικές χώρες, όπως π.χ. είναι η ανταλλαγή πληθυσμών, μέσα από διηγήσεις προσφύγων. Επίσης έθεσαν τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων μέσω δραστηριοτήτων αδελφοποίησης.

Παράλληλα η αντιπροσωπεία του σχολείου μας συνοδευόμενη από τους Τούρκους εταίρους επισκέφτηκε ιστορικής σημασίας χώρους.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Τροία, σε μνημεία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στη Χερσόνησο της Καλλίπολης. Επίσης επισκεφτήκαμε το εθνικό πάρκο στο βουνό Ίδη με την πλούσια βλάστηση και τις πηγές. Εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία κλήθηκε ο Πάρης να επιλέξει την ομορφότερη ανάμεσα από τις τρείς θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη. Από το ίδιο βουνό ο Δίας παρακολουθούσε τις μάχες κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Η επίσκεψη που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων και η οποία στην ουσία έκλεισε τον κύκλο του προγράμματος αυτού ήταν η επίσκεψη στην Ίμβρο. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1914, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι εγκατέστησαν στην Ίμβρο «Αρχηγείο Εκστρατευτικού Σώματος Επιχειρήσεων Ελλησπόντου» και το νησί χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης. Στη συνέχεια με τη συνθήκη των Σεβρών, το 1920, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα αλλά λίγα χρόνια αργότερα με τη Συνθήκη της Λωζάνης δόθηκε οριστικά στην Τουρκία.

Οι αρχικές ελευθερίες του ελληνικού πληθυσμού σιγά σιγά περιορίστηκαν, ενώ η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη μετά το 1960 όταν στο νησί δημιουργήθηκαν ανοικτές φυλακές, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, απαλλοτριώθηκαν από το τουρκικό κράτος οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατοίκων και έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Ίμβρου εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Επισκεπτόμενοι τα χωριά Άγιοι Θεόδωροι, Αγρίδια και Σχοινούδι και συνομιλώντας με τους κατοίκους εκεί διαπιστώσαμε πόσο πικραμένοι είναι από όλα αυτά που συνέβησαν στο νησί τους κάποιες δεκαετίες πριν αλλά και την αισιοδοξία τους καθώς τα τελευταία χρόνια άνοιξαν ξανά τα ελληνικά σχολεία κι έτσι πολλοί Έλληνες άρχισαν να επιστρέφουν στο νησί τους.

«Κλείνοντας το πρόγραμμα ERASMUS η ευχή όλων μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη των λαών να οδηγήσει σε ευημερία και ανάπτυξη σε κάθε μέρος του πλανήτη» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Διευθυντής του σχολείου Χαράλαμπος Πορφύρης.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το