Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>«Βόμβα» Ρουμπάτη στην εξεταστική: Παρακολουθούσα τον Πιτσιόρλα, είχα ενημερώσει τον Τσίπρα

the roots web banners 06

«Βόμβα» Ρουμπάτη στην εξεταστική: Παρακολουθούσα τον Πιτσιόρλα, είχα ενημερώσει τον Τσίπρα
14.09.2022 | 18:30

«Βόμβα» Ρουμπάτη στην εξεταστική: Παρακολουθούσα τον Πιτσιόρλα, είχα ενημερώσει τον Τσίπρα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Στην παραδοχή πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, προχώρησε ο Γιάννης Ρουμπάτης στην εξεταστική επιτροπή.

Οπως είπε ο κ. Ρουμπάτης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα επειδή, όπως είπε, διαπραγματευόταν την πώληση ελληνικών νησιών σε εταιρεία ξένων συριακών συμφερόντων στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος. Εταιρία με ισχυρές διασυνδέσεις -όπως ο ίδιος υποστήριξε- με την οικογένεια Άσαντ.
 
Ο κ. Ρουμπάτης, προκειμένου να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της Εξεταστικής χάρτες τής υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ. ακτογραμμή -πρόκειται μάλλον για τη Ζάκυνθο), ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση, μιλώντας του για τεχνοκράτη, ο οποίος του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση (η οποία τελικά διεκόπη με την υπουργοποίηση του κ. Πιτσιόρλα). Πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα, τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που τον ανάγκασε να σταματήσει την παρακολούθησή του, λίγες ημέρες αργότερα.
 
Βουλευτές ΝΔ: Οσμή σκανδάλου, βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας διατέλεσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και ορίστηκε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2018. Όπως αναφέρουν πηγές, εξακολουθούσε να διατηρεί την απόλυτη εμπιστοσύνη του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα τον αναβάθμισε δίνοντάς του τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας.
Βουλευτές της ΝΔ πάντως έκαναν λόγο για σοβαρά ερωτήματα που προκύπτει και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Όπως ανέφεραν, φαντάζει αδιανόητο, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματεύεται την πώληση τριών ελληνικών νησιών έκτασης 15.000 στρεμμάτων σε εταιρία αλλοδαπών συμφερόντων που ο ίδιος φέρεται να ήταν διαχειριστής και να μην «ιδρώνει» τον αυτί του Αλέξη Τσίπρα μόλις του γνωστοποιείται το σκάνδαλο. «Δεν πρόκειται απλά για οσμή σκανδάλου, αλλά για βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζουν με νόημα.
 
Η εισαγγελέας δεν θα δεχόταν την επισύνδεση Ανδρουλάκη χωρίς τεκμηρίωση
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Ρουμπάτης απάντησε και σε ερωτήματα για τις αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας είχε στην κατοχή του απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, λέγοντας πως «μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι».
 
Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε πως δεν ισχύει το απόρρητο στην επιτροπή και υιοθέτησε την άποψη Βενιζέλου ότι επισύνδεση σε βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι νόμιμη.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλα τα σημαντικά ζητήματα, άλλοτε προφορικά και άλλοτε με σημείωμα, και επισήμανε πως ο ίδιος ενημέρωνε τον κ. Τσίπρα για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε στην υπηρεσία.
 
Για τα αρχεία των επισυνδέσεων φέρεται να παραδέχθηκε ότι καταστρέφονται όταν γεμίζει ο δίσκος στον οποίο βρίσκονται, αλλά εκτίμησε πως υπάρχουν και γραπτές σημειώσεις.
 
Όπως σημείωσε, το υλικό καταστρέφεται ύστερα από δύο χρόνια και, αναφερόμενος στην υπόθεση Ανδρουλάκη, εκτίμησε πως θα πρέπει για να δικαιολογηθεί να υπάρχει τόμος πληροφοριών, εξάροντας την εισαγγελέα Β. Βλάχου, η οποία, όπως είπε, έχει εμπειρία και δεν θα δεχόταν την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο διοικητής της περιόδου 2015-19 φέρεται να είπε πως ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και πως λίγοι είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση σε αυτόν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επισήμανε πως επί της θητείας του δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, από ιδιώτη ή κρατικό φορέα. Ωστόσο, φέρεται να υπέπεσε σε αντίφαση καθώς, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, είπε πως υπήρχαν πληροφορίες για spyware, τις οποίες η υπηρεσία έψαξε αλλά δεν βρήκε κάτι.
Ο κ. Ρουμπάτης έκανε ακόμα, ειδικά αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο όπως φέρεται να είπε, εργαλοιοποιεί η Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ορθές τις κινήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπισή τους.
 
Πιθανόν εκτός ελληνικής επικράτειας η παρακολούθηση του ΚΚΕ
Ο κ. Ρουμπάτης σε ό,τι αφορά την υπόθεση παρακολούθησης στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε εμπλοκή της ΕΥΠ, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.
 
Η κατάθεση του κ.Ρουμπάτη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το