Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πάσχα με self test στο χωριό: Τι συζητούν οι ειδικοί

banner roots

Πάσχα με self test στο χωριό: Τι συζητούν οι ειδικοί
15.04.2021 | 09:23

Πάσχα με self test στο χωριό: Τι συζητούν οι ειδικοί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για το Πάσχα αναμένουν οι πολίτες, ελπίζοντας σε μια εξόρμηση εκτός νομού ύστερα από μήνες εγκλεισμού.

Ηδη από πλευράς κυβέρνησης έχει εκδηλωθεί η πρόθεση να επιτραπεί υπό συνθήκες η μετακίνηση σε άλλο Νομό, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα και για αυτό και οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.
 
Όπως επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί, οι αποφάσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα θα ληφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Σημειώνουν ωστόσο ότι ακόμη κι αν η εισήγηση είναι θετική, οι μετακινήσεις θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 
 
Ποιοι θα μπορούν να κάνουν Πάσχα στο χωριό
Ως τώρα υπάρχουν δύο προτάσεις για την έξοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα την περίοδο του Πάσχα. Η μία είναι με την χρήση του self test, όπου οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δηλώνουν στο σύστημα το αρνητικό τους αποτέλεσμα και για να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση ώστε να την επιδείξουν σε τυχόν έλεγχο στη διαδρομή.
 
Η δεύτερη είναι η πιθανότητα να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
 
Μητσοτάκης: Να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα
Ο πρωθυπουργός πάντως σε μια προσπάθεια να μην υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα ως εκείνο το διάστημα, θέλησε να βάλει ένα τέλος στις εκτιμήσεις και την σεναριολογία, πριν αποφασίσουν οι ειδικοί.
 
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω» και στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».
 
 
Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το Πάσχα
Οι φωνές μεταξύ των ειδικών ωστόσο που κλίνουν σε ένα άνοιγμα των μετακινήσεων υπό προϋποθέσεις το Πάσχα. Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στο Mega ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα είναι να αραιώσει ο κόσμος. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», είπε.
 
Άλλοι ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, όπως ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος σημείωσε χθες ότι «η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Αλλά υπάρχει πίεση και από τον κόσμο και την κοινωνία που θέλει να πάρει ανάσες. Να δούμε τα δεδομένα, κατά περιοχές τι συμβαίνει, το επίπεδο εμβολιασμού. Όλα αυτά θα μας δώσουν τις κατευθύνσεις για να πάρουν αποφάσεις».
 
Σε εκείνο το σημείο ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι «νωρίς η συζήτηση για Πάσχα στο χωριό. Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις. Θα έχουμε πάνω από 14 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου».
 
 
Επίσης, συγκεκριμένη πηγή ανέφερε χθες στο iefimerida.gr αποτυπώνοντας την αγωνία των ειδικών και τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην ώρα τους: «Ποιος τολμάει να αποφασίσει για το Πάσχα; Δεν μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις. Τι είναι, ωροσκόπιο ή αστρολογικός χάρτης;».
 
Με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, θα διαμορφωθεί η εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα πιθανά σενάρια, αναλογιζόμενοι και την κόπωση των πολιτών, σε συνδυασμό ωστόσο με την κατάσταση του ΕΣΥ, που εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση.
 
Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των εορτών. Αν, δηλαδή, η λειτουργία των ναών θα συνεχιστεί με τους περιορισμούς που υπάρχουν έως και σήμερα ή αν τα μέτρα, έστω και ελάχιστα, θα χαλαρώσουν.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel