Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αγωνία για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες σε 4 μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες

banner roots

Αγωνία για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες σε 4 μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες
14.08.2019 | 09:16

Αγωνία για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες σε 4 μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα αντιμετώπισαν στην Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης και σήμερα το πρωί ξεκινούν τη νέα μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα. Και όλοι ελπίζουν εντός της ημέρας η κατάσταση να ελεγχθεί και να σταματήσει ο πύρινος εφιάλτης που κατέκαψε τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η πυρκαγιά εκτεινόταν στα 11,5 χιλιόμετρα! 
 
 
Ολο το βράδυ οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
 
Χθες βράδυ ο μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά. Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.
 
Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται πλέον, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά. Επίσης, μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ βύθισε στο σκοτάδι την περιοχή των Ψαχνών και του Μακρυμαλλίου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε πριν τις 6 τα ξημερώματα.
 
Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα - Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων 
Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης. Κάτι που θα είναι ευχής έργον, αφού όλοι περιμένουν κάτι τέτοιο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.
 
 
Στην Αθήνα τα δύο Ιταλικά καναντέρ -Εμπλοκή με τα Κροατικά
Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασαν τα μεσάνυχτα τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια. Τα ιταλικά αεροσκάφη, μαζί με τα ελληνικά, ξεκίνησαν την μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας. Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.
 
 
Ο καπνός ήταν το κυριότερο εμπόδιο μαζί με τους ανέμους στην επιχείρηση κατάσβεση της φωτιάς
Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία της φωτιάς στην Εύβοια
Την πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια έδωσε στην δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
 
 
Τραυματισμός πυροσβέστη
Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.
 
Θεοδωρικάκος στο iefimerida.gr: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο iefimerida.gr από τα Ψαχνά είπε ότι «υπάρχει τεράστια κινητοποίηση, περίπου 280 άνδρες του πυροσβεστικού σώματος επιχειρούν, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και ο κ. Χαρδαλιάς είναι επί τόπου ενώ σοβαρές δυνάμεις του δήμου και τις περιφέρειας βοηθούν να οριοθετηθεί η φωτιά».
 
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο έχει δημιουργηθεί μια περίμετρος μεγαλύτερη των 11 χλμ. προκειμένου να προστατευτούν οι περιοχές των Ψαχνών αλλά και τα γύρω χωριά. «Οι πολίτες βλέπουν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι δίπλα τους και κάνει τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος ζήτησε να μεταβούν ξανά στα χωριά άνδρες της ΕΛΑΣ και της πυροσβεστικής προκειμένου να επιμένουν στην εκκένωση καθώς ορισμένοι κάτοικοι αρνούνται να αποχωρήσουν. «Το θέμα είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε τέλος, ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης «αλλά αυτό είναι θέμα της επόμενης ημέρας. Το θέμα είναι να μην χάσουμε άνθρωπο και να σώσουμε τα σπίτια» κατέληξε. 
 
 
Κομισιόν: «Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες»
Σε ανάρτηση στην επίσημο λογαριασμό της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του #rescEU μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. @StylianidesEU». Τέλος, στην Ελλάδα θα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
 
Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα στην Αττική
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, τα επίπεδα των ρύπων στην Αττική εξαιτίας των φωτιών σε Εύβοια και Βοιωτία. Μία έως τρεις μέρες θα χρειαστούν να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα η συγκέντρωση σωματιδίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Η πυρκαγιά είναι σε δασική περιοχή, οπότε δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν στο Μάτι», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια δεν είναι πολύ μακριά από την Αττική και με την έννοια αυτή θεωρείται φυσιολογική η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εκεί όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πύκνωση.
 
Ο καθηγητής προβλέπει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα με δεδομένο και ότι «είμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι είναι παραδοσιακά η εβδομάδα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στον αστικό ιστό, λόγω του ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει διακοπές», αν και διευκρινίζει ότι σε συνθήκες άπνοιας στην πόλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να παραμείνουν και να αιωρούνται για τουλάχιστον 1-2 μέρες.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το