Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ακατάσχετος λογαριασμός: «Κουτσή» και η αύξηση του ορίου

banner roots

Ακατάσχετος λογαριασμός: «Κουτσή» και η αύξηση του ορίου
16.05.2019 | 08:57

Ακατάσχετος λογαριασμός: «Κουτσή» και η αύξηση του ορίου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Αγγίζει μόνον όσους χρωστούν πολλά και έχουν υποστεί ήδη κατάσχεση - Ανοίγει τις πύλες της η ρύθμιση για 120 δόσεις

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για αιτήσεις οφειλετών στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα αποκαλύψει τελικά και πόσοι θα καταφέρουν τελικά να ενταχθουν στις περίφημες «120 δόσεις». Ενδεχομένως και σήμερα ή το αργότερο ως το Σάββατο αναμένεται να ανοίξουν τις πυλες τους οι ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής των αιτήσεων.

Ωστόσο η ένταξη στη ρύθμιση δεν αποδεσμεύει λογαριασμούς που έχουν ήδη μπλοκαριστεί. Οι κατασχέσεις συνεχίζονται και απλώς μειώνουν ταχύτερα το ποσό των οφειλών βάσει του προγράμματος δόσεων κάθε οφειλέτη.

Για λίγους και εκλεκτούς όμως φαντάζει ήδη και το κίνητρο συνέπειας που ψήφισε χθες η Βουλή, για σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου από λογαριασμούς για χρέη στην εφορία. επιβράβευση δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά μάλλον όσους χρωστούν πολλά και δεν πληρώνουν.

Και αυτό γιατί το ισχύον ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ δεν αλλάζει.

Προσαυξάνεται όμως μόνον για όσους πληρώνουν μηνιαία δόση από τουλάχιστον 350 ή 400 ευρώ και άνω. Και αυτό διότι, όπως προβλέπει η διάταξη, η επιβράβευση:

- δεν προστίθεται αυτομάτως για όλους στο ισχύον όριο αλλά μόνον ένα μέρος της, με πολλά «εάν και εφόσον»

- δεν αφορά όσους δεν έχουν υποστεί ακόμα κατάσχεση.

Για παράδειγμα:

- αν κάποιος πλήρωσε δύο συνεχόμενες δόσεις ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, τότε δικαιούται να λάβει αύξηση «επιβράβευσης» όσο είναι η δόση «επί 3» (δηλαδή 1.500 ευρώ) ή και «επί 4,5» (δηλαδη 2.250 ευρώ) ανάλογα με το τι ρύθμιση τηρεί (12 δόσεων, 100 δόσεων κλπ)

- τα 1.500 – 2.250 ευρώ δεν προστίθενται στα 1.250 ευρώ, αλλά το όριο αυξάνεται μόνον κατά 250-1.000 ευρώ, για να φτάσει στο νέο ύψος.

- Αν όμως κάποιος πληρώνει πχ 200 ευρώ δόση, τότε η «επιβράβευση» δεν ξεπερνά τα 600 ή 900 ευρώμ δηλαδή μένει κάτω από τα 1.250 ευρώ και το όριο προστασίας δεν αλλάζει.

- Το νέο όριο προστασίας, για κάποιον που επωφελείται από αυτό, θα ισχύει μόνον για 1 μήνα και θα παρατείνεται όσο δεν χάνει πληρωμή δόσης.

- Αν κάποιο μήνα χάσει πληρωμή δόσης, τότε χάνει και το τυχόν αυξημένο όριο προστασίας από κατασχέσεις. Σε τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να επανέλθει στο μέλλον στο ίδιο καθεστώς και θα ισχύουν μόνον τα 1.250 ευρώ όπως και πριν.

Εξ ορισμού, το μέτρο δεν αγγίζει όσους ήταν ούτως ή αλλως υπήξρξαν συνεπείς οφειλέτες ως τώρα και δεν έχουν υποστεί κατάσχεση. Εξαιρούνται επίσης όσοι είχαν ενταχθεί στον Εξωδικαστικό ή τον πρώην Νόμο Κατσέλη.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel