Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Θύελλα για τον νέο Ποινικό Κώδικα | Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

the roots web banners 06

Θύελλα για τον νέο Ποινικό Κώδικα | Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
13.03.2019 | 09:12

Θύελλα για τον νέο Ποινικό Κώδικα | Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

ΝΔ, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ποινικολόγοι αντιδρούν στην προβλεπόμενη μείωση ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης - "Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ" απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον της ΝΔ και του ΚΚΕ, ακόμη και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξοργίστηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, την περασμένη Παρασκευή, τρεις μέρες πριν την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έχει μόνο εξοργίσει τη ΝΔ, το ΚΚΕ και την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τόσο το νομικό κόσμο, όσο και τους πολίτες οι οποίοι πληροφορούνται ότι το κυβερνών κόμμα εκτός των άλλων «βάζει πλάτη» στη Χρυσή Αυγή, έτσι ώστε τα μέλη της που είναι κατηγορούμενοι να πέσουν στα μαλακά.

Όπως, έλεγαν ποινικολόγοι ο κ. Καλογήρου έσπευσε να αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση τους νέους Κώδικες, έτσι ώστε στο τέλος του τρέχοντα μήνα να περάσουν από τη Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή να μην ψηφιστούν κατ΄ άρθρο, αλλά σύνολό τους ως ένα άρθρο και σε μία συνεδρίαση της Βουλής.

Ακόμη, οι ποινικολόγοι έλεγαν ότι σε «Λερναία Ύδρα» θα εξελιχθούν οι δύο Κώδικες όσο διάστημα είναι σε διαβούλευση, καθώς αναμένονται να δεχθούν πολλά πυρά, αλλά και να δεχθούν πολλές τροποποιήσεις.

Η ΝΔ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, επικεντρώνουν τα βέλη τους στη διάταξη εκείνη του Ποινικού Κώδικα που αφορά τις μειωμένες ποινές που θα επιβληθούν στα μέλη της Χρυσής Αυγής, στους κουκουλοφόρους (εάν ποτέ συλληφθούν) για τη χρήση μολότοφ και εκρηκτικών υλών.

Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της η ΝΔ κάνει λόγο για διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους.

Αναλυτικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τη μείωση των ποινών τόσο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ είναι διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο κυβέρνηση εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή και ανοχή προς τους κουκουλοφόρους.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου. Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», τονίζει η ΝΔ».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων.

Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Είναι επίσης γνωστό, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel