Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τινάζουν την μπάνκα στον αέρα | Τα δίνουν όλα για τις εκλογές

banner roots

Τινάζουν την μπάνκα στον αέρα | Τα δίνουν όλα για τις εκλογές
09.12.2018 | 10:58

Τινάζουν την μπάνκα στον αέρα | Τα δίνουν όλα για τις εκλογές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Κάθε μέρα και μια παροχή στον δρόμο για τις κάλπες θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ταινίας στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υστερεί της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 10 μονάδες, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θέλουν να τα «δώσουν όλα» ελπίζοντας αν όχι να «ρεφάρουν», τουλάχιστον να μειώσουν την διαφορά.

Ασχετα αν οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα βρίσκεται πάντα στην ζώνη κινδύνου και η παροχολογία στέλνει απόλυτα αρνητικά μηνύματα στις αγορές, από τις οποίες- να το θυμίσουμε- παραμένουμε αποκλεισμένοι. Ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης θυμίζουν και τις παροχές Σημίτη που δεν απέτρεψαν την ήττα του Πασόκ στις εκλογές.

Δεν κόβονται οι παλαιές συντάξεις

Η πρώτη και εμβληματική κίνηση ήταν η απόφαση να μην μειωθούν οι παλαιές συντάξεις, όπως είχε ψηφίσει -μαζί με την μείωση του αφορολόγητου- η κυβέρνηση του Σύριζα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης. Το επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου οτι η μη περικοπή των παλαιών συντάξεων,δεν δημιουργεί πρόβλημα στην βιωσιμότητα του συστήματος γιατί οι παλαιοί συνταξιούχοι θα...φύγουν, μπορεί να ήταν μακάβριο αλλά έπεισε την Κομισιόν. Η απόφαση έχει δημιουργήσει ένα πραγματικό αλαλούμ αφού με το σύστημα Κατρούγκαλου, υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη και ύψη συντάξεων, ανάλογα με το πότε έχει κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης.

Παίρνουν 10 ευρώ και δίνουν το 1 πίσω σαν μέρισμα

Το καλύτερο χαρτί για τις εκλογές θεωρούν στο Μαξίμου την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, που αφορά από 1,3 έως 1,4 εκατομμύρια οικογένειες. Τι κι αν το υπερ-πλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι βγαίνει με το αίμα των φορολογούμενων... Μπορεί η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια κόσμου στους φόρους σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, βάζοντας έτσι τρικλοποδιά στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά οι κάλπες είναι κάλπες...Το ποσό που θα μοιραστεί είναι μειωμένο σε σχέση με το 2017 και θα κυμανθεί από 200 έως 1.200 ευρώ, έναντι 250 με 1.350 ευρώ που δόθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά την μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πανευτυχής στην Βουλή για την τροπολογία με την οποία μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Η μείωση που ψηφίστηκε αφορά μόνο τις πολύ μικρές περιουσίες και είναι σχεδόν συμβολική. Δηλαδή μόλις 50 ευρώ κατά μέσον όρο θα δουν να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ 5,12 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία έως 150.000 ευρώ. Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα για τη μεσαία τάξη, καθώς δεν προβλέπεται καμία μείωση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν σήμερα το 48% του ΕΝΦΙΑ. Είναι χαρακτηριστικό οτι όσοι έχουν περιουσία από 150.000 έως 200.000 ευρώ θα γλιτώσουν συνολικά 6 εκατ. ευρώ!

Επιστρέφουν αναδρομικά και δίνουν και δωράκια...

Η επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστές και γιατρούς του ΕΣΥ, μπορεί να οφείλεται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε τις περικοπές αντισυνταγματικές, αλλά η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν δικό της προεκλογικό δώρο. Τα σχετικά ποσά υπερβαίνουν ακόμα και τις 21.000 ευρώ, ενώ αναδρομικά θα δοθούν και στους διπλωματικούς υπαλλήλους και στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 1,4 δις.

Μάλιστα η φορολόγηση θα είναι εφάπαξ 20% ώστε να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα από την αλλαγή κλίμακας.

Περιοδείες και υποσχέσεις από τον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τις παροχές έχει αρχίσει και τις περιοδείες που δείχνουν ξεκάθαρα τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνσης. Και περιοδεία χωρίς υποσχέσεις δεν γίνεται. Ετσι όταν προ ημερών ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κάλυμνο για τα Εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού υποσχέθηκε από την πρώτη Ιανουαρίου θα αρχίσει πλέον να εφαρμόζεται σε όλα τα νησιά το μεταφορικό ισοδύναμο και ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται πολιτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά.

-Το μέτρο θα επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκ. ως και το 2021.

Και αυθαίρετα χαρίζουμε

Προεκλογικό «δώστα όλα» χωρίς ρύθμιση αυθαιρέτων δεν γίνεται. Ετσι μπορεί για την κυβερνητική προπαγάνδα να έφταιγε η αυθαίρετη δόμηση για τους νεκρούς στο Μάτι, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να φέρει στην Βουλή, με τον νέο χρόνο, νέα ρύθμιση για τα παλαιά αυθαίρετα μέσα στα δάση. Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση που βρίσκεται από χθες σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι κτίσματα και συνοδευτικές εγκαταστάσεις που αναγέρθηκαν έως και την 11η Ιουνίου του 1975 τακτοποιούνται για 40 χρόνια. Αντίστοιχα όσα χτίστηκαν μετά την ημερομηνία αυτή έως και τις 28 Ιουλίου του 2011, η τακτοποίηση θα έχει ισχύ για 25 έτη.

Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κρίσιμο μέγεθος εκλογικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, είδαν μειώσεις στις εισφορές τους. Το ετήσιο όφελος που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες από τις νέες εισφορές ΕΦΚΑ, που έρχονται το 2019, είναι απο 200 ευρώ έως 4.690 ευρώ.

Με το νέο σύστηµα μειώνονται σηµαντικά- έως και 33%- οι υποχρεωτικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, µε στόχο να δοθεί «ανάσα» στις ανελαστικές υποχρεώσεις των επιτηδευµατιών. Ενώ προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής των ασφαλισµένων να καταβάλλουν οποτεδήποτε θελήσουν υψηλότερες εισφορές- µε µία αίτησή τους στον ΕΦΚΑ- ώστε αυτό να υπολογιστεί στην ανταποδοτική τους σύνταξη.

Υπόσχονται και προσλήψεις

Η συμφωνία με τον Ιερώνυμο μπορεί να πνέει τα λοίσθια και οι 10 χιλιάδες προσλήψεις που έταξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να βρίσκονται στον αέρα, αλλά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν ξεχνά το γνωστό τροπάριο των κυβερνήσεων λίγο πρίν από τις εκλογές. Σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε ότι το 2019 θα καλυφθούν συνολικά 15.757 μόνιμες θέσεις και συγκεκριμένα περίπου 8.000 στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους, όπως προκύπτει από τον κανόνα 1:1, καθώς και οι θέσεις με κατοχυρωμένη χρηματοδότηση, δηλαδή, 3.257 θέσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 4.500 στην Ειδική Αγωγή.

Αυξήσεις στα δικά μας παιδιά...

Αύξηση 17% στους μισθούς των μετακλητών υπαλλήλων, δηλαδή στα δικά της παιδιά, έκανε η κυβέρνηση.

Tα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω «Εργάνης» δείχνουν ότι μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κ.λπ. είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%. Δεν είναι και άσχημα όταν οι νέοι έχουν βασικό μισθό 400 ευρώ..

Δωράκια και στους αγρότες- κτηνοτρόφους

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας και υποσχέθηκε ενισχύσεις και στους κτηνοτρόφους. Κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος. Η ενίσχυση είναι έκτακτη, προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατομμύρια ευρώ και αφορά ειδικά τους κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» .

Δωράκια Τσακαλώτου στους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών

Αυξήσεις στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών πέρασε με τροπολογία πρόσφατα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ετσι χορηγείται προσωπική διαφορά και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1-11-2011. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, με την ετήσια δαπάνη για την αύξηση ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως .

Δωράκια δίνει και η Κουντουρά

Γιατί μόνο ο Τσακαλώτος; θα σκέφθηκε η Ελενα Κουντουρά και έτσι αποφάσισε να δώσει αυξήσεις ειδικά στους υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάταξη αφορά περίπου 50-55 υπαλλήλους ενώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η επιπρόσθετη δαπάνη εκτιμάται σε 108 χιλ ευρώ. Ο κάθε υπάλληλος θα εισπράξει 2.160 ευρώ.

Δώσε και επίδομα θέρμανσης

Η τελευταία παροχή πριν την εκπνοή του 2018 που μένει σε εκκρεμότητα είναι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η ενίσχυσή του τουλάχιστον για τα νοικοκυριά που κατοικούν σε ορεινές περιοχές.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αναμένεται να αλλάξουν αλλά θα αυξηθεί το ποσό της επιδότησης από τα 12,5 λεπτά το λίτρο στα 20 ή 25 λεπτά το λίτρο.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το