Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τροπολογία ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

banner roots

Τροπολογία ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
13.11.2018 | 20:38

Τροπολογία ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

Τροπολογία για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Σταύρος Τάσσος, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σάκης Βαρδαλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέσω του οποίου παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μόνο στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το κείμενο της τροπολογίας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31-12-2018 και με πρόφαση το προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Κύρωση:

α) της από 29 Ιούνη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο" (Α' 115),

β) της από 24 Ιούλη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιούλη 2018" (Α' 135),

γ) της από 26 Ιούλη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιούλη 2018" (Α' 138) και

δ) της από 10 Αυγούστου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018" (Α' 149).

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4,5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το