Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σε κινούμενη άμμο οι ΑΝΕΛ, σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση

banner roots

Σε κινούμενη άμμο οι ΑΝΕΛ, σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση
23.10.2018 | 08:00

Σε κινούμενη άμμο οι ΑΝΕΛ, σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Βαρύ το κλίμα στο κόμμα Καμμένου - Το Μαξίμου ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση όμως οι φόβοι για τη μετωπική Κοτζιά - Καμμένου ή και για νέο επεισόδιο είναι έντονοι

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στα ενδότερα των ΑΝΕΛ θυμίζει κινούμενη άμμο, η οποία απειλεί την ύπαρξη του μικρού κυβερνητικού εταίρου και συσσωρεύει πυκνά σύννεφα στον κυβερνητικό βηματισμό. Κεντρικά στελέχη έχουν διαφοροποιηθεί ευθέως από τη στρατηγική του αρχηγού τους, με τον ίδιο να ακολουθεί σκληρή στάση έναντι όσων τα έχουν βρει με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και τους καλύπτει. Το κλίμα είναι βαρύ και είναι να απορεί κανείς πώς η κυβέρνηση μπορεί από πολιτική άποψη να φτάσει μέχρι τον Μάη.

Ενώ κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συνεννόηση και τη διάθεση συμβιβασμού που διέπει την σχέση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, οι προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων τους την υποσκάπτουν. Πλέον, ο καθένας προσανατολίζεται στο πολιτικοκομματικό συμφέρον του, που στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου αφορά την πολιτική επιβίωσή του. Και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, πάντως, μοιάζουν ανήμποροι να ανατάξουν τη συμμαχία τους και να αλλάξουν την εικόνα αποδρομής που εμφανίζει η κυβερνητική συνεργασία τους.

Εν τω μεταξύ, η κρίση στους ΑΝΕΛ βαθαίνει. Ο Πάνος Καμμένος υπολογίζεται πως μπορεί να χάσει ακόμη και τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα όταν η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Τέρενς Κουίκ και η Έλενα Κουντουρά έχουν ήδη ατύπως πηδήξει από το καράβι και έχουν ρίξει γέφυρες προς το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί να συνεχίζονται οι δημόσιες διακηρύξεις ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει αρραγής μπροστά στις επερχόμενες δοκιμασίες, μέχρι το προγραμματισμένο διαζύγιο, όταν θα σταλεί η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αλλά πλέον όλα φαίνονται πιθανά.

Όσο ο Πάνος Καμμένος βλέπει το κόμμα του να φυλλοροεί και να βυθίζεται σε κύκλο εσωστρέφειας, αναπόφευκτα θα κλιμακώνει την ρητορική του και την πίεση που θα ασκεί για το Σκοπιανό, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πλέον πως η στάση αυτή του αρχηγού των ΑΝΕΛ μπορεί να προκαλέσει νέους τριγμούς. Πόσο μάλλον όταν κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν η μετωπική σύγκρουση του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο θα έχει συνέχεια. Η επιστολή παραίτησης δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, μετά από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ ο τέως υπουργός Εξωτερικών το είπε και μόνος του: «το δικό μου στόμα δεν κλείνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι η κρίση αυτή μπορεί να ξεπεραστεί. Το δεύτερο ζήτημα είναι μήπως υπάρξει μία νέα "βεντέτα" του Πάνου Καμμένου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει, αλλά υπάρχουν και στελέχη που δεν βαράνε προσοχή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης.

Πάντως, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν ακόμα κοινούς παρονομαστές. Ο πρώτος είναι ότι και οι δύο έχουν επενδύσει πολιτικά και εκλογικά στο να μην περικοπούν οι συντάξεις. Ο δεύτερος είναι ότι και οι δύο έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία του πολέμου κατά της διαφθοράς, έστω κι αν δεν τον εννοούν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Οι δύο αυτοί παρονομαστές, όμως, δεν αρκούν για να ξορκίσουν τις αναδυόμενες διαφορές τους.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το