Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σκοπιανό, ώρα μηδέν | Σκληρό παζάρι σήμερα στις Βρυξέλλες για το όνομα

banner roots

Σκοπιανό, ώρα μηδέν | Σκληρό παζάρι σήμερα στις Βρυξέλλες για το όνομα
28.05.2018 | 09:03

Σκοπιανό, ώρα μηδέν | Σκληρό παζάρι σήμερα στις Βρυξέλλες για το όνομα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ελάχιστα βήματα απομένουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάμεσα σε Αθήνα και ΠΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας στο Ονοματολογικό.

Παρά το γεγονός ότι δεν οριστικοποιήθηκε η λύση μετά τον εντατικό γύρο διαβουλεύσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, το παρασκήνιο θέλει τις δυο πλευρές να κάνουν... υπογείως όλο και περισσότερη πρόοδο. Ενώ, κατά πληροφορίες του iefimerida, ο πρωθυπουργός τα τελευταία 24ωρα είναι σε ανοικτή γραμμή συνεχώς με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την ίδια στιγμή που είναι γνωστό ότι έχει δίαυλο επικοινωνίας και με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Αθήνας και ΠΓΔΜ έχουν σήμερα έναν ακόμη κρίσιμο γύρο διαβουλεύσεων, ο οποίος θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και όπως προανήγγειλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συνεχίσουν εκεί το διάλογο και ότι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν. Αυτό που νοιάζει πρώτιστα τον Αλέξη Τσίπρα είναι να εξασφαλίσει το erga omnes, δηλαδή χρήση κοινής σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, και την αλλαγή του Συντάγματος.

«Το "Ίλιντεν" δεν υπάρχει στο τραπέζι. Υπάρχουν οι πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες, όμως δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα μιας ανοιχτής διαπραγμάτευσης. Η κατάληξη σε μια συμφωνία δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΠΓΔΜ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος στην τελευταία συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως αναφέρει και η «Καθημερινή», στο τραπέζι βρίσκεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ίλιντεν το 1903. Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς.

Εν ολίγοις, αναζητείται ακόμα ένα όνομα το οποίο θα παραπέμπει στη σλαβική κληρονομιά της γειτονικής χώρας, αποκόπτοντάς την από τον «αρχαϊσμό» που είχε επιβάλει ο –καταδικασμένος πια σε φυλάκιση– Νίκολα Γκρούεφσκι. Πάντως αυτή η δημόσια ανταλλαγή απόψεων για παραπομπή στην ερμηνευτική της εθνογένεσης των Σλάβων της Μακεδονίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση η οποία, θεωρητικά τουλάχιστον, είχε διακοπεί και αφορούσε μια ονομασία που τελικά δεν λειτούργησε ήδη από τα πρώτα επεισόδια του Σκοπιανού, τη «Σλαβομακεδονία» (που προφανώς δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων).

Προάγγελος οι δηλώσεις Τσίπρα για το «Βόρεια Μακεδονία»;

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη (μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Μπουτάρη) ενδεχομένως και να λειτουργούν ως προπομπός του ονόματος. Λίγοι παρατήρησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «βόρειους γείτονές μας» τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, την ώρα που το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Μαζί με τα ονόματα Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija) και Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija).

Δεν επιβεβαιώνει η κυβέρνηση

Η Αθήνα συνεχίζει, πάντως, να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι είμαστε πιο κοντά στο «Βόρεια Μακεδονία» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα (μαζί με το «Άνω Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία»). Ενώ πηγές με καλή γνώση των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχολίαζαν ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στα Σκόπια, αφού στη Σόφια αναδείχθηκε ως σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αγωνία για τα συλλαλητήρια

Προκειμένου, τέλος, να κατευνάσει τις αντιδράσεις που καταγράφονται σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι στην ΠΓΔΜ φέρουν ένα όνομα χωρίς κανένα άλλο προσδιορισμό που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, «αυτό πάμε να πάρουμε πίσω», συμπληρώνοντας ότι προσδιορισμός μπροστά από το όνομα «Μακεδονία» είναι μια μεγάλη νίκη.

Και όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα συλλαλητήρια που αναμένεται να πυροδοτήσουν εκ νέου σφοδρή αντιπαράθεση, πολώνοντας περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των κομμάτων.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το