Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Προς συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων οι ναυτεργάτες

banner roots

Προς συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων οι ναυτεργάτες
02.02.2013 | 16:24

Προς συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων οι ναυτεργάτες

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

 Σε συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι το μεσημέρι, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά στον Αγ.Διονύσιο. Ανάλογη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και αύριο.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αίτημά τους, ενώ κάλεσαν για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το χαρακτήρισαν ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία, ενώ είπαν ότι ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μιας και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.

Για νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες των ναυτεργατών, έκανε λόγο σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά ιδιαίτερα και τους νησιώτες, για τους οποίους ο περιορισμός του χρόνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων, θα οδηγήσει στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες και συνεπώς στην περαιτέρω απομόνωσή τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι "το υφιστάμενο σύστημα είναι μη βιώσιμο και σύντομα θα οδηγήσει στην απαίτηση από τις εταιρίες για νέες απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, καθώς και υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων".

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί επικείμενης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων μετά από συμφωνία, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και ότι τα πληρώματα όλων των πλοίων απεργούν κανονικά.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε επιστολή του προς την ΠΝΟ έκανε έκκληση οι ναυτεργάτες να δείξουν διαλλακτικότητα στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της μεταφοράς ευπαθών αγροτικών προϊόντων στο ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναμένεται να συνεδριάσει αύριο προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχιση η μη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε χθες συναντήσεις με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αλλά και με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης έκαναν κάποιες παρατηρήσεις, ωστόσο σε γενικά πλαίσιο το νέο πολυνομοσχέδιο φαίνεται να τους βρίσκει σύμφωνους.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, σε δήλωσή του, είπε ότι η μη διεξαγωγή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών, ενώ κάλεσε άμεσα τους ακτοπλόους να προχωρήσουν στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τους ναυτεργάτες και να καταβληθούν προσπάθειες για πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων στους ναυτικούς.

Μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ενδεχόμενο επίταξής τους από την κυβέρνηση, είπαν ότι έχουν δοκιμαστεί από το συγκεκριμένο μέτρο στο παρελθόν, αλλά αυτό που θα πρέπει, όπως είπαν, να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι η απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, που ήταν σε ισχύ επί δύο χρόνια, είχε αποφασίσει το Νοέμβριο του 2012 ο πρωθυπουργός Κ. Σαμαράς, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το