Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία – Covid : Αποκλείει το “lockdown” ο Μπόρις Τζόνσον

the roots web banners 06

Βρετανία – Covid : Αποκλείει το “lockdown” ο Μπόρις Τζόνσον
05.01.2022 | 11:39

Βρετανία – Covid : Αποκλείει το “lockdown” ο Μπόρις Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγγλία μπορεί να «ξεπεράσει» το τρέχον κύμα της πανδημίας χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τμήματα του NHS θα πρέπει να αισθάνονται «προσωρινά συγκλονισμένα» εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και ότι θα προτείνει συνέχιση της εφαρμογής του "σχεδίου Β" αντιμετώπισης του Covid-19 στην Αγγλία στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα Τετάρτη.

Ανακοίνωσε επίσης σχέδια που προβλέπουν τους καθημερινούς ελέγχους Covid σε 100.000 εργαζόμενους σε τομείς – κλειδιά για την οικονομία.

Το καθεστώς των νέων ελέγχων θα αρχίσει να ισχύει από τις 10 Ιανουαρίου και θα αφορά βασικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης τροφίμων, των μεταφορών και της συνοριακής δύναμης, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού..

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας τα μέτρα προστασίας τα οποία περιλαμβάνουν εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατόν, τη χρήση μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους και “διαβατήρια Covid” σε ορισμένους χώρους , πρόκειται να επανεξεταστούν μετά τις 28 Ιανουαρίου.

Καθώς οι ημερήσιοι αριθμοί των περιπτώσεων Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν τις 200.000 για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αυτοί που πίστευαν ότι η πανδημία τελείωσε «έκαναν πολύ μεγάλο λάθος».

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Η Daily Telegraph γράφει ότι οι κανόνες για τις εξετάσεις Covid πρέπει να χαλαρώσουν για να αμβλυνθούν οι ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό ύστερα από rapid - test , αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεν θα καλούνται πλέον να κάνουν και τεστ PCR.

Η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι η Αγγλία μπορεί να «ξεπεράσει» το κύμα της παραλλαγής Όμικρον χωρίς περαιτέρω περιορισμούς - παρά τις πιέσεις στο NHS - προβάλλεται από τις περισσότερες εφημερίδες.

Η γενική γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, Πατ Κάλεν, σημειώνει στην ιστοσελίδα της Independent ότι οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν τη δήλωση του πρωθυπουργού "με δυσπιστία". Η κα. Κάλεν προειδοποίησε ότι η φροντίδα των ασθενών είναι "υπό πραγματική απειλή".

Η Daily Mirror επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που καλούν το 999 με συμπτώματα καρδιακής προσβολής στη βορειοανατολική Αγγλία έχουν ενημερωθεί να παίρνουν ταξί για να πάνε στο νοσοκομείο αντί να περιμένουν το ασθενοφόρο.

Η υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών είναι υποστελεχωμένη και έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας πολλές φορές να χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και δύο ώρες για να έρθει το ασθενοφόρο να τους πάρει από το σπίτι, σημειώνει η Daily Mirror.

Το κύριο άρθρο της Mirror υπογραμμίζει ότι «αυτό είναι το τρομακτικό κόστος της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ζήσει με τον Όμικρον».

Σύμφωνα με την εφημερίδα i, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει εάν θα εγκρίνει μια νέα συσκευή ελέγχου, η οποία χρειάζεται μόνο 50 δευτερόλεπτα για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει τον ιό.

Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι η συσκευή έχει περίπου το μέγεθος ενός επιτραπέζιου υπολογιστή και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σχολεία, αεροδρόμια και σε χώρους ψυχαγωγίας.

Έκθεση των Financial Times αναφέρει ότι οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών έχουν αυξηθεί απότομα καθώς οι επενδυτές εκφράζουν όλο και περισσότερο τη βεβαιότητα ότι η οικονομική απειλή της παραλλαγής Όμικρον εξασθενεί, παρά τον αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων σε αρκετές χώρες.

Ένας χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις αναψυχής αυξήθηκε περισσότερο από 3% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου , σύμφωνα με τους Financial Times.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel