Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός: To πασχαλινό μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον

banner roots

Κορονοϊός: To πασχαλινό μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον
13.04.2020 | 13:17

Κορονοϊός: To πασχαλινό μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

“Είναι δύσκολο να βρω τις λέξεις για να εκφράσω το χρέος μου στο προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας, που μου έσωσε τη ζωή”, υπογραμμίζει στο πασχαλινό του μήνυμα ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του σε δύο νοσοκόμους που για ένα κρίσιμο 48ωρο όταν ήταν στην εντατική δεν έφυγαν από το πλευτό του. Πρόκειται για την Τζένι ΜακΓκι από τη Νέα Ζηλανδία και τον Λουίς Πιτάρμα από την Πορτογαλία.

“Οι προστάτες - άγγελοι του πρωθυπουργού” , γράφει η Sun που δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα τις φωτογραφίες των δύο νοσοκόμων του NHS.

Οι Times και η Daily Telegraph υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι πιθανότητες να χάσει τη μάχη για τη ζωή ο Μπόρις Τζόνσον ήταν 50% , όπως ο ίδιος ομολογεί στο μήνυμα του με αφορμή το Πάσχα των Καθολικών .

“H προσωπική μάχη του κ. Τζόνσον με τον κορονοϊό έχει γίνει ένα επικό σύμβολο της εθνικής μας δοκιμασίας” , σημειώνει ο Λέο Μακίνστρι (Leo McKinstry) της Daily Express.

“Όταν βγήκε από το νοσοκομείο ο πρωθυπουργός ήταν τόσο ωχρός σαν να ήταν φάντασμα “, υπογραμμίζει η Σάρα Βάιν (Sarah Vine) , αρθρογράφος της Daily Mail.

H Daily Mirror εκτιμά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στο υπουργικό συμβούλιο για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων. Επικρατεί ένας ανατριχιαστικός φόβος για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η καραντίνα στην οικονομία που μπορεί να είναι τόσο μεγάλες ώστε να είναι αδύνατη η ανάκαμψη σε σύντομα χρονικό διάστημα.

 

Παράλληλα , γράφει η Daily Mirror , έντονη είναι η ανησυχία εάν το NHS θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις , σε περίοδο κορονοϊού, στην περίπτωση που αποφασισθεί η χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης και αυτοπεριορισμού.

Η άρση η όχι των περιοριστικών μέτρων περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν ο πρωθυπουργός ο οποίος αναρρώνει θα θελήσει να έχει τον τελευταίο λόγο στη λήψη της σχετικής απόφασης. Πηγές προσκείμενες στη Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμιζαν στην εφημερίδα The Guardian ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση των περιοριστικών μέτρων είναι απίθανο να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.

Οι Financial Times έχουν δει ένα πίνακα που κυκλοφορεί στα νοσοκομεία στον οποίο οι ιατροί καλούνται να αξιολογήσουν ποιοί ασθενείς εάν επιδεινωθεί η κατάσταση τους θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση την ηλικία, το βαθμό ευπάθειας και των υποκείμενων προβλημάτων υγείας των ασθενών. Και ενώ είναι πιθανό η τελική απόφαση , σημειώνουν οι Financial Τimes , να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των θεραπόντων ιατρών , εν τούτοις είναι βέβαιο ότι οποιοσδήποτε ασθενής άνω των 70 ετών είναι σε “οριακή θέση” όσον αφορά τις πιθανότητες που έχει να μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας , εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Πολλές εφημερίδες εστιάζουν την προσοχή τους στη διάδοση της ασθένειας στους οίκους ευγηρίας.

Η Sun γράφει ότι σε μια περίπτωση η μόλυνση ήταν τόσο μεγάλη σε ένα γηροκομείο στο Έσσεξ που δεν επέπρεψαν στους συγγενείς των νεκρών να πάρουν ακόμη και τα προσωπικά τους κοσμήματα.

Οι ιδιοκτήτες 15 οίκων φροντίδας (care homes ) δήλωσαν στους Times ότι ο τομέας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα “τσουνάμι” κρουσμάτων κορονοϊού. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι υπάρχει η αντίληψη μεταξύ του προσωπικού των οίκων φροντίδας ότι ο ρόλος τους είναι “αναπληρωματικός” του ρόλου του NHS στον “πόλεμο” κατά του νέου κορονοϊού.

“Ασυγχώρητη” θεωρείται από τη Daily Mirror η καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόκτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για ιατρούς και νοσηλευτές.                

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel