Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Κρίσιμες συνομιλίες Τζόνσον- Βαράντκαρ
Brexit: Κρίσιμες συνομιλίες Τζόνσον- Βαράντκαρ
10.10.2019 | 12:16

Brexit: Κρίσιμες συνομιλίες Τζόνσον- Βαράντκαρ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Εάν ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ δεν μπορέσουν να βρουν κάποιο τρόπο για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ιρλανδικών συνόρων (backstop) , όταν συναντηθούν αργότερα σήμερα, τότε οι συνομιλίες του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα ολοκληρωθούν επίσημα στις επόμενες 24 ώρες , γράφει η Daily Telegraph.  

Η Telegraph σημειώνει ότι οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να είναι "μηδαμινές"- μολονότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πει στους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ότι προσπαθεί "απεγνωσμένα" να πετύχει μια συμφωνία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ίδια εφημερίδα ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ υποστηρίζει ότι εάν οι συνομιλίες αποτύχουν , ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία "μηδενικού δασμολογίου"(κατάργηση του backstop) μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ - με τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει εκτός.    

"Είναι σημαντικό", υπογραμμίζει ο κ. Χάμοντ, "να στείλουμε ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν έχουμε στερέψει από ιδέες και ότι πρέπει να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία".  

Η Sun αναφέρει ότι το Εργατικό κόμμα είναι έτοιμο να συναινέσει για τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 26 Νοεμβρίου, εάν ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατορθώσει να υλοποιήσει το Brexit μέχρι το τέλος του μηνός.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι στην περίπτωση που καθυστερήσει η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα , τότε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα υποστηρίξει τη διάλυση του κοινοβουλίου και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα όμως με τον ιστότοπο του περιοδικού The Spectator ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και θεωρούν ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές πριν από την άνοιξη.

"Οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος κοιτάζουν τις δημοσκοπήσεις και δεν τους αρέσει αυτό που βλέπουν", ανέφερε στο περιοδικό υπουργός της κυβέρνησης για να προσθέσει : "Όσο καλύτερα τα πάνε οι Τόρις στις δημοσκοπήσεις τόσο περισσότερο απρόθυμοι είναι οι Εργατικοί να γίνουν εκλογές".             

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018