Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - D Day για το Brexit
Βρετανία - D Day για το Brexit
15.01.2019 | 12:26

Βρετανία - D Day για το Brexit

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

"Oι Τόρις ευρωσκεπτικιστές απειλούν τη Μέι με ταπεινωτική ήττα", "Η πρωθυπουργός προετοιμάζεται να υποστεί συντριπτική ήττα" , "Η ιστορία θα αναρωτηθεί αν φέραμε εις πέρας το Brexit ; " - ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους τίτλους στις εφημερίδες σήμερα.

"Ιστορική" για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της Βρετανίας χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα από όλους τους αναλυτές. "Έφθασε η στιγμή της αλήθειας για την Τερέζα Μέι και την κυβέρνησή της" , σημειώνουν -   και όλοι τους καταλήγουν στην εκτίμηση ότι συμφωνία Brexit που θα φέρει αργότερα σήμερα προς ψήφιση στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός , η συμφωνία αυτή πρόκειται να απορριφθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Οι Times και η Daily Telegraph εκτιμούν ότι η έκταση της ήττας που μπορεί να υποστεί η Μέι είναι πιθανό να ανέλθει στις 166 ψήφους διαφορά και να είναι παρεμφερής με την ήττα που υπέστη η κυβέρνηση των Εργατικών το 1924 . Εκείνη η ήττα θεωρείται η χειρότερη ήττα στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Στενοί συνεργάτες της Τερέζα Μέι δεν απέκλειαν στους Financial Times το εύρος της ήττας να είναι μεγαλύτερο και η διαφορά των "όχι" με τα "ναι" να είναι περίπου 200 βουλευτές. "Κλίμα επικείμενης καταστροφής επικρατεί στη Ντάουνινγκ Στριτ", σημειώνουν οι Financial Times.

Mε τους υπολογισμούς αυτούς συμφωνεί και ο Guardian.

Έκκληση προς τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι κάνουν οι εφημερίδες Daily Mail και Daily Express.  

"Έφθασε η ώρα να βάλετε μπροστά πρώτα τη χώρα", ο τίτλος της Mail που απευθύνεται στους βουλευτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα η επιλογή που έχουν να κάνουν είναι απλή : "Εγγυηθείτε τη βεβαιότητα που λαχταράει το έθνος ή θα μας οδηγήσετε σε ένα σκοτεινό και επικίνδυνο μέλλον".

Η Express υπογραμμίζει ότι οι βουλευτές που επιδιώκουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και την ανάκληση του άρθρου 50 να επανεξετάσουν τη θέση τους και - "μη μας κάνετε να χάσουμε την εμπιστοσύνη που σας έχουμε για πάντα".

Από την άλλη πλευρά, η Daily Mirror προτρέπει την Τερέζα Μέι - " να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά της και να αρχίσει να ψάχνει για ένα σχέδιο Β".

Ο Guardian αναφέρει ότι τα μέλη του υπουργικού συμβούλιου δεν έχουν ενημερωθεί για το πώς η πρωθυπουργός σχεδιάζει να διατηρήσει τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ - "σε καλό δρόμο" - εάν η συμφωνία Brexit απορριφθεί σήμερα από την πλειοψηφία των βουλευτών, ενώ σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα το υπουργικό συμβούλιο παραμένει αναποφάσιστο και έντονα διασπασμένο για το ποιά θα είναι καλύτερη πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση αν επαληθευθούν όλες οι προβλέψεις για τη σημερινή ήττα.

Πληροφορίες που προέρχονται από το Ουέστμινστερ αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό, ανεξάρτητα από την πορεία που θα επιλέξει να ακολουθήσει η πρωθυπουργός, η κ. Μέι θα ζητήσει από την ΕΕ να επεκτείνει το άρθρο 50, καθυστερώντας έτσι την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου , γράφει η Guardian.     

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

 

stenos pccom

xrysafi400

pantelaroudis

youtube channel