Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>«Καλά Χριστούγεννα»: Κάνοντας την ευχή πραγματικότητα!

banner roots

«Καλά Χριστούγεννα»: Κάνοντας την ευχή πραγματικότητα!
18.12.2017 | 10:26

«Καλά Χριστούγεννα»: Κάνοντας την ευχή πραγματικότητα!

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Παρά τη μεγάλη θρησκευτική και πολιτιστική σημασία των Χριστουγέννων, υπάρχει πολύ λίγη ψυχολογική έρευνα για το τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα στη σύγχρονη κοινωνία και τις επιπτώσεις των γιορτών στην ψυχική υγεία. Μάλιστα, οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις αρνητικές συνέπειες των γιορτών, όπως στην αύξηση της κατάθλιψης ή των αυτοκτονιών.

Παρ’ όλα αυτά, μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε το 2002 στο Πανεπιστήμιο Knox από τους TimKasserκαι KennonSheldon διερεύνησε τα ατομικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη θετική ψυχολογία των Χριστουγέννων. Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενα ευρήματα των ίδιων ψυχολόγων που ανάφεραν ότι τα άτομα που είχαν ως στόχους την ανθρώπινη επαφή και την κοινωνικότητα είχαν πιο θετικά συναισθήματα σε σχέση με τις γιορτές από άτομα που ενδιαφέρονταν για τα χρήματα, τα δώρα και την εικόνα τους.

Η έρευνα έδειξε ότι, όταν το άτομο συναναστρέφεται με την οικογένεια και κρατά κάποιες θρησκευτικές και οικογενειακές παραδόσεις, έχει θετικά συναισθήματα για τα Χριστούγεννα, ακόμα κι αν θεωρεί την περίοδο αγχωτική. Αντιθέτως, όταν το βάρος πέφτει στα υλικά αγαθά, η χαρά και η ικανοποίηση μειώνονται αισθητά. Προκύπτει λοιπόν, ότι, ανάλογα με το που επικεντρωνόμαστε κατά τη διάρκεια των γιορτών, μπορούμε να ελέγξουμε σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματά μας γι αυτή την περίοδο.

Άρα, είναι σημαντικό αν θα σχετίσουμε τα Χριστούγεννα με τα δώρα, το φαγητό τις διακοπές και το χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια.

Μπορεί βέβαια να είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος έτσι κι αλλιώς, ακόμα και για τις πιο δεμένες οικογένειες και τους πιο κοινωνικούς ανθρώπους. Συχνά, η υπομονή δοκιμάζεται και η προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλοι στον περίγυρό μας μας αφήνει εξουθενωμένους. Επιπλέον, οι οικογενειακές συναντήσεις μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια βαθιά ριζωμένα συναισθήματα όπως, ζήλεια, ανταγωνισμό, απογοήτευση και θλίψη.

Έτσι όμως πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα; Όλη η μαγεία χάνεται με την παιδική ηλικία και μένει μόνο το άγχος; Η απάντηση είναι όχι, και υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε τη διάθεσή μας θετική σε όλη την περίοδο των γιορτών.

1. Έχουμε ρεαλιστικές απαιτήσεις. Τα τέλεια Χριστούγεννα, με την οικογένεια γύρω από το στολισμένο δέντρο να τραγουδά τα κάλαντα, το τέλεια στρωμένο τραπέζι και τα χαμόγελα απλώς δεν υπάρχουν! Αν οι απαιτήσεις μας αντλούνται από αυτά που βλέπουν στις ταινίες, τότε σίγουρα θα απογοητευτούμε και δεν θα περάσουμε καλά. Οργανώνουμε τις γιορτές γύρω από αυτό που μπορούμε να κάνουμε και με αυτά που έχουμε.

2. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτά που έχουμε. Σε περιόδους κρίσης, αλλά και σε προσωπικά άσχημες στιγμές, είναι δύσκολο να νιώσουμε το γιορτινό πνεύμα. Παρ’ όλα αυτά, αν επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουμε, τότε η περίοδος αυτή γίνεται πιο εύκολη. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε και να δούμε τι θετικό υπάρχει στη ζωή μας και να το εκτιμήσουμε. Ένας ψυχολόγος έγραψε στο blogτου: «αν το διαβάζεις αυτό στο διαδίκτυο, είσαι ζωντανός, έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ και έχεις λίγη ώρα να σερφάρεις». Ας κοιτάξουμε λοιπόν γύρω μας, ας δούμε τι καλό υπάρχει στη ζωή μας και ας πούμε ευχαριστώ.

3. Οργάνωση: Αν οι γιορτές περιλαμβάνουν ψώνια με τα παιδιά, έξοδα κάθε είδους, καλέσματα και μαγείρεμα, η οργάνωση είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε η οργάνωση είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους κάθε μέρα.

4. Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια. Είναι μια φράση κλισέ πλέον, και παράλληλα και λίγο παρεξηγημένη. Ο ποιοτικός χρόνος δε σημαίνει ατελείωτες ώρες με όλη την οικογένεια, αλλά κάποιες στιγμές, λίγο διαφορετικές, όπου θα συναναστραφούμε με τους δικούς μας ανθρώπους και θα έρθουμε λίγο πιο κοντά. Μπορεί να είναι όταν τα παιδιά βοηθούν στη ζαχαροπλαστική, ή όταν θα παίξουμε ένα επιτραπέζιο μαζί τους, μπορεί να είναι μια βόλτα, ένα σινεμά. Βασικά, ποιοτικός χρόνος είναι κάθε θετική συναναστροφή με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.

5. Τήρηση παραδόσεων. Η τήρηση κάποιων παραδόσεων, ελληνικών, ξενόφερτων (π.χ. στόλισμα δέντρου), θρησκευτικών και πολιτιστικών βοηθά στη διατήρηση θετικής διάθεσης και είναι μια ευκαιρία για εποικοδομητική συναναστροφή με την οικογένεια και τους φίλους. Επίσης, το θρησκευτικό κομμάτι των γιορτών για κάποιους είναι ιδιαίτερα σημαντικό και προσφέρει ηρεμία και αγαλλίαση.

6. Διάλειμμα. Την περίοδο των γιορτών βομβαρδιζόμαστε με γιορτινά μηνύματα, στολίδια, διαφημίσεις, εορταστικά προγράμματα, εξόδους... χρειαζόμαστε πού και πού ένα διάλειμμα. Ένας περίπατος, κάτι διαφορετικό στην τηλεόραση, μουσική που δεν περιλαμβάνει ούτε τρίγωνα ούτε κάλαντα, ό,τι εν πάση περιπτώσει μας προσφέρει μια ανάπαυλα από τα Χριστούγεννα.

7. Τα Χριστούγεννα δεν είναι υποχρέωση! Δεν είναι απαραίτητο να τα γιορτάσουμε όπως απαιτεί η σύγχρονη πολιτιστική παράδοση. Ίσως κάποιοι να μην τα γιορτάζουν καθόλου και δεν πειράζει! Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά βέβαια, νιώθουμε μια μικρή υποχρέωση, αλλά ο τρόπος που θα τα γιορτάσουμε είναι καθαρά προσωπικός και όπως μας ταιριάζει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις, να βγαίνουμε συνέχεια, να τρώμε και να πίνουμε. Δεν είμαστε καν υποχρεωμένοι να στολίσουμε. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνουν Χριστούγεννα για τον καθένα και ας εφαρμόσουμε αυτό. Καλές Γιορτές!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το