Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Μία στις δύο Ελληνίδες χρειάζονται υπερηχογραφικό έλεγχο λόγω πυκνών μαστών

banner roots

Μία στις δύο Ελληνίδες χρειάζονται υπερηχογραφικό έλεγχο λόγω πυκνών μαστών
23.11.2017 | 17:55

Μία στις δύο Ελληνίδες χρειάζονται υπερηχογραφικό έλεγχο λόγω πυκνών μαστών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

«Περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες έχουν πυκνούς μαστούς της κατηγορίας C και D που πολύ συχνά κρύβει βλάβες από την προβολή των ινοκυστικών στοιχείων και απαιτείται εκτός από τη μαστογραφία να προβαίνουν και σε υπερηχογραφικό έλεγχο», τονίζει ο Δρ Πέτρος Μαλακάσης Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης & Διάγνωσης.

«Οι μαστοί ανάλογα με την πυκνότητα τους, όπως αυτή εμφανίζεται στη μαστογραφία, κατατάσσονται από ακτινολογικής απόψεως σε τέσσερις κατηγορίες», συνεχίζει ο Δρ Μαλακάσης, «με τις δύο πρώτες να μην κρίνονται ουσιαστικές, αλλά οι δύο επόμενες που έχουν μεγάλο ποσοστό ινώδους συνδετικού ιστού να παρουσιάζουν δυσκολία στη μαστογραφική διάγνωση.

Η συμπληρωματική υπερηχογραφική εξέταση περιορίζεται συχνά και χρειάζεται μόνο στην περίπτωση ευρημάτων, εφόσον η γυναίκα επιλέγει για τον διαγνωστικό της έλεγχο όχι την «παραδοσιακή» μαστογραφία, αλλά την ψηφιακή με τομοσύνθεση που αποτελεί την πλέον σύγχρονη τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με ποσοστό ευαισθησίας 99% στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Είναι καλό επίσης, το διαγνωστικό υπερηχογράφημα σε γυναίκες με εύρημα στη μαστογραφία να γίνεται σε εξειδικευμένα απεικονιστικά Κέντρα Μαστού, που διαθέτουν υπερηχογράφους που έχουν προγράμματα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης, προκειμένου να ταυτοποιηθούν επακριβώς τα ύποπτα ευρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα. Η πλήρης διερεύνηση ακολουθεί τον «αλγόριθμο της πρόληψης» με κλινική εξέταση, μαστογραφία και εάν χρειαστεί υπερηχογραφικό έλεγχο. Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει με μαστογραφία σε ηλικία τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερη, από την ηλικία που το συγγενικό πρόσωπο εμφάνισε τη νόσο.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το