Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

banner roots

Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος
27.05.2017 | 14:07

Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφουν οι: Τσακανίκα Πηνελόπη και Κυριαζίδου Σωτηρία

Πλαίσιο φοίτησης

Η εκπαίδευση που θα λάβει ένα παιδί με ΔΑΦ αποτελεί συνάρτηση του εύρους, του βαθμού και της έντασης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του, καθώς, και της προσαρμοστικής συμπεριφοράς που αυτό επιδεικνύει.

Βάσει των παραπάνω ένα παιδί με ΔΑΦ μπορεί να φοιτά τόσο στα πλαίσια ενός Ειδικού Σχολείου, όσο και ενός Γενικού, σύμφωνα και με τις επιταγές της συνεκπαίδευσης, με την σύμπραξη των εκπαιδευτικών των Τμημάτων Ένταξης ή και της Παράλληλης Στήριξης.

Για να πραγματοποιηθεί η ένταξη ενός παιδιού με ΔΑΦ στα πλαίσια της γενικής εκπαίδευσης, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό και με ομαλότερο τρόπο θα πρέπει, καταρχάς, όλη η σχολική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, να ενημερωθεί κατάλληλα και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Εν συνεχεία τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι γονείς των μαθητών με ΔΑΦ, θα πρέπει να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση προκειμένου να αντιμετωπίζουν, όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του παιδιού. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μερικά χαρακτηριστικά ¨ζωτικής σημασίας¨ για την παρεχόμενη στο παιδί εκπαίδευση, όπου κι αν αυτή διεξάγεται (σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο).

Βασικά χαρακτηριστικά-αρχές εκπαιδευτικού προγράμματος παιδιών με ΔΑΦ

  • Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και παρέμβαση.
  • Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των γονέων, των εκπαιδευτικών και όλων όσων εμπλέκονται, άμεσα, με την εκπαίδευση του παιδιού.
  • Εξατομίκευση και διαφοροποίηση των σκοπών-στόχων των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών βάσει των εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή.
  • Εξατομίκευση και διαφοροποίηση των μεθόδων, των μέσων και των τεχνικών διδασκαλίας.
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μαθητή.
  • Αξιοποίηση των ενδιαφερόντων του μαθητή με σκοπό την παροχή κινήτρου.
  • Δόμηση του περιβάλλοντα χώρου (η θέση κάθε αντικειμένου στο χώρο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη).
  • Δόμηση του ημερήσιου προγράμματος του μαθητή (το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει με ακρίβεια τις δραστηριότητες που θα πρέπει να διεκπεραιώσει).
  • Δόμηση της προσωπικής εργασίας.
  • Οπτικοποίηση δραστηριοτήτων.
  • Συνέπεια και προβλεψιμότητα προς αποφυγή εκδήλωσης ακραίων συμπεριφορών λόγω βίωσης άγχους που απορρέει από την έκθεση του ατόμου σε νέες καταστάσεις.
  • Μείωση δυσκολιών οργάνωσης.
  • Σταθερότητα και απλοποίηση καταστάσεων.
  • Εδραίωση κοινωνικά αποδεκτών συμπεριφορών.
  • Αύξηση αυτονομίας.

Γενικότερα, θα πρέπει να ειπωθεί ότι ο εκπαιδευτικός δεν πρέπει να προσανατολίζεται στην αλλαγή του παιδιού και του τρόπου σκέψης του, αλλά στην παροχή βοήθειας, ώστε, αυτό, να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των άλλων, με σεβασμό στις διαφορές, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και ικανότητες του.

Σε κάθε περίπτωση η εκπαίδευση του παιδιού με ΔΑΦ θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στη μείωση της γνωστικής σύγχυσης και του άγχους που προέρχονται από τις δυσκολίες του στην επεξεργασία των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος, καθώς η κατανόηση του περιβάλλοντα χώρου αυξάνει την ικανότητα του παιδιού να το ελέγχει και να αυτενεργεί σε πολλούς τομείς της ζωής του.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να ειπωθεί ότι η πρώιμη διάγνωση, το κατάλληλο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα, η παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και γονείς και η προσαρμογή του περιβάλλοντος ενισχύουν την εξέλιξη του παιδιού με ΔΑΦ.

_____________________________________________________

Η Τσακανίκα Πηνελόπη είναι Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Κυριαζίδου Σωτηρία είναι Ψυχολόγος Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το